Ένας απρόσμενος «επισκέπτης» έκανε την εμφάνιση του στις νότιες Κυκλάδες πριν από λίγες ημέρες.
Ο αρσενικός φυσητήρας που αποτελεί μία από τις εικόνες που κατέγραψε το ερευνητικό σκάφος Ναυτίλος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, στο μεγάλο ταξίδι των 3000 και πλέον μιλίων, διαπλέοντας τα νερά του Αιγαίου, της Κρήτης, του Λιβυκού Πελάγους φτάνοντας έως και στη θαλάσσια περιοχή της Μάλτας….
Όπως αναφέρεται από το Αρχιπέλαγος: «Ο αρσενικός φυσητήρας της φωτογραφίας που πρόσφατα εντοπίσαμε στις Νότιες Κυκλάδες, αποτελεί μία από τις πολλές ενθαρρυντικές εικόνες που κατέγραψε το ερευνητικό σκάφος Ναυτίλος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, στο μεγάλο ταξίδι των 3000 και πλέον μιλίων, διαπλέοντας τα νερά του Αιγαίου, της Κρήτης, του Λιβυκού Πελάγους φτάνοντας έως και στη θαλάσσια περιοχή της Μάλτας.
Αυτός ο γίγαντας των θαλασσών μας ξεπερνάει τα 16 μέτρα σε μήκος και τους 40 τόνους σε βάρος. Ως είδος οι φυσητήρες κατάφεραν να επιβιώσουν για εκατομμύρια χρόνια. Ευτυχώς δεν μοιράζεται την τροφή του με τον άνθρωπο, καθώς αξιοποιώντας την εξαιρετική του ικανότητα του να καταδύεται σε βάθη που ξεπερνούν και τα 1000 μέτρα, εντοπίζει τη λεία του στα βαθιά νερά όπου εμείς συνήθως δεν αλιεύουμε.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αντίθεση με τον άνθρωπο που ψαρεύει τα ιχθυαποθέματα μέχρι εξάντλησης, οι φυσητήρες δεν εξαντλούν ποτέ το απόθεμά τους της τροφής τους αλλά το διαχειρίζονται, καθώς βρίσκονται σε συνεχή μεταναστευτική κίνηση, συνεχώς τρέφονται σε διαφορετικές περιοχές».
Δείτε τις εικόνες που ανέβασε ο Θοδωρής Τσιμπίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος.