Ανακοίνωση-απάντηση στην πρόσφατη απελευθέρωση περίπου 50.000 μινκ από εκτροφεία σε Καστοριά και Σιάτιστα εξέδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι της Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, τέτοιες ενέργειες όπως της Animal Liberation Front (ΑLF) το τελευταίο διάστημα, ή παλαιότερα της οργάνωσης «Κοράκια της εκδίκησης», επιδιώκουν να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων και τη γουνοποιητική δραστηριότητα στο σύνολο της, αλλά και προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στο ευρύτερο περιβάλλον, φυσικό & ανθρωπογενές, προβαίνουν σε καταστροφικές πράξεις σε βάρος νόμιμων επιχειρήσεων και σνομπάρουν το διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες

Συγκεκριμένα, οι Οικολόγοι Πράσινοι διαχωρίζοντας τη θέση τους από τέτοιες πρακτικές, δηλώνουν χαρακτηριστικά, «Τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν τα έγκλειστα ζώα, βάζουν σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα της περιοχής, ενώ υπονομεύουν το οικολογικό κίνημα, το οποίο αμαυρώνεται και κατηγορείται αδίκως και ισοπεδωτικά. Μετά τις γελοίες διαδόσεις για τα φίδια, τους λύκους και τους ψύλλους που δήθεν απελευθερώνουν οι οικολογικές οργανώσεις, (διαδόσεις που δεν πείθουν πλέον κανένα), οι συκοφαντίες αναζωπυρώνονται στο έδαφος τέτοιων αδιέξοδων ενεργειών.

Οσοι επαγγέλλονται μια «επαναστατική» ηθική απέναντι στο περιβάλλον και τα ζώα, θα πρέπει πρώτα από όλα να συνδεθούν με την τοπική κοινωνία κάθε περιοχής. Τυφλές ενέργειες οργανώσεων από άλλες χώρες ή περιοχές, όπως το ALF από τις Η.Π.Α. που ανέλαβε την ευθύνη, κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Τα μινκ (και γενικότερα τα ζώα των εκτροφείων) στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν επιβιώνουν, όταν αφεθούν ελεύθερα υπό αυτές τις συνθήκες. Δεν έχουν μηχανισμούς άμυνας και αυτοπροστασίας, πέφτουν θύματα τροχαίων, θανατώνονται από τους ανθρώπους επειδή είναι επιθετικά και προκαλούν ζημιές ή, τέλος, πεθαίνουν βασανιστικά από ασιτία. Συχνά τα μινκ για να τραφούν κάνουν επιδρομές στα κοτέτσια των αγροτόσπιτων, όπου τα πουλερικά ζουν συνήθως σε συνθήκες πολύ καλύτερες από τα βιομηχανικά πτηνοτροφεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από τα μισά ζώα έχουν ήδη ξαναγυρίσει στα εκτροφεία σε αναζήτηση τροφής και αντιμετωπίζουν προοπτική άμεσης σφαγής, διότι χάθηκαν οι ταυτότητες τους και είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσουν εάν τοποθετηθούν σε κλουβιά με άλλες οικογένειες. Για τα ζώα αυτά ο πιο πιθανός τρόπος επιβίωσης είναι να μεταφερθούν στις Η.Π.Α ή στον Καναδά, όπου είναι το φυσικό τους περιβάλλον!

Εξάλλου, από τέτοιες πρακτικές απειλείται επίσης και η άγρια πανίδα της Ελλάδας, καθώς τα λίγα γουνοφόρα ζώα που τελικά επιβιώνουν προκαλούν σοβαρές διαταράξεις στην άγρια πανίδα. Μπορεί να αναπτύξουν βιώσιμους πληθυσμούς σε υγροβιότοπους με προφανείς συνέπειες στα ενδημικά είδη και τη βιοποικιλότητα γενικότερα.

Τα μινκ, όπως και οι μυοκάστορες, προτιμούν ως τροφή τα αβγά των πτηνών και επειδή έχουν εύκολη πρόσβαση στις φωλιές των υδρόβιων, σε αντίθεση με τα ενδημικά σαρκοφάγα που δεν κολυμπούν, απειλούν μερικά σπάνια είδη ορνιθοπανίδας».