Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κήρυξε σήμερα την έναρξη, στη Βραζιλία, της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο+20), καλώντας τους συμμετέχοντες να μην «χάσουν αυτήν την ευκαιρία».

«Από τη Διάσκεψη για τη Γη του 1992, η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν πολύ αργή», επισήμανε, σε καταγγελτικό τόνο, ο Μπαν. «Τώρα έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία (…). Ας μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Ο κόσμος μας παρακολουθεί για να δει αν οι λέξεις αντικατοπτρίζονται σε πράξεις», τόνισε.

Περισσότεροι από 100 ηγέτες θα λάβουν μέρος στην τριήμερη διάσκεψη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της εικοστής επετείου της Διάσκεψης για τη Γη που πραγματοποιήθηκε στην ίδια πόλη.

Ο Μπαν τόνισε ότι είναι επείγον να ανανεωθεί η πολιτική δέσμευση για την αειφόρο ανάπτυξη, να συμπληρωθούν τα κενά από προηγούμενες συνόδους κορυφής και να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε παγκόσμια και μακροπρόθεσμα», είπε. «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας».

Η Νεοζηλανδή έφηβη Μπρίτανι Τρίλφορντ απευθύνθηκε στους ηγέτες εξ ονόματος των 3 δισ. παιδιών του πλανήτη.

«Εμείς, η επόμενη γενιά, ζητούμε την αλλαγή. Ζητούμε δράση ώστε να έχουμε μέλλον και να είναι εγγυημένο. Πιστεύουμε ότι στις επόμενες 72 ώρες, θα βάλετε τα συμφέροντά μας μπροστά από όλα τα άλλα συμφέροντα και με τόλμη θα κάνετε το σωστό. Παρακαλώ ηγηθείτε. Θέλω ηγέτες που καθοδηγούν», τόνισε η Τρίλφορντ.

«Θα ήθελα να τελειώσω ζητώντας σας να σκεφτείτε γιατί είστε εδώ και τι μπορείτε να κάνετε. Είστε εδώ για να σώσετε τα προσχήματα. Ή είστε εδώ για να σώσετε εμάς;», ρώτησε απευθυνόμενη στους ηγέτες.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, δήλωσε σε σύντομο χαιρετισμό της ότι ελπίζει πως η «ιστορική» διάσκεψη κορυφής θα είναι επιτυχής.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα αναδυθούν με την ευκαιρία της διάσκεψης οι προκλήσεις», σημείωσε.