Οι συνεχείς δασικές πυρκαγιές του τελευταίου 48ώρου σηματοδοτούν την έναρξη ενός ακόμα δύσκολου καλοκαιριού για τα ελληνικά δάση, και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπροστασίας της χώρας μας.

Συνάμα, υπογραμμίζουν για άλλη μία φορά την προσωπική ευθύνη του κάθε πολίτη σε ότι αφορά τη σωστή συμπεριφορά στην ύπαιθρο και την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από αμέλεια.

Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει το WWF Ελλάς, η ανθρώπινη αμέλεια αποτελεί την κυριότερη αιτία πρόκλησης πυρκαγιών και τον κανόνα αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν οι χθεσινές πυρκαγιές στην Αττική και συγκεκριμένα στη Λαυρεωτική και το Κάτω Σούλι Μαραθώνα, οι οποίες κατέκαψαν πολλές χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, απείλησαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Παγωμένος ο κρατικός μηχανισμός

Σε ότι αφορά την κατάσταση ετοιμότητας του μηχανισμού πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών, έχοντας διανύσει ήδη τον πρώτο ενάμιση μήνα της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου) οι εγκεκριμένοι πόροι για εργασίες πρόληψης δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμα, η προγραμματισμένη στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει ολοκληρωθεί, το πλαίσιο οργάνωσης στο επίπεδο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) παρουσιάζει ελλείμματα, ενώ η ενημέρωση του κοινού υστερεί.

Πρόληψη
Σε επίπεδο πρόληψης ακόμα εκκρεμεί η κατανομή εγκεκριμένων πόρων για εργασίες πρόληψης στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες και στους ΟΤΑ, όπως και η απορρόφηση κονδυλίων για έργα αντιπυρικής προστασίας από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Επίσης, η αδιαφορία της πολιτείας για τα ζητήματα δασικής διαχείρισης οδηγεί στη χρόνια συσσώρευση βιομάζας. Τέλος, είναι αποδεδειγμένο ότι η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί κυρίως σωστή διαχείριση και πρόληψη και όχι απλώς μονοσήμαντη καταστολή.

Καταστολή

Σε επίπεδο καταστολής, οι προσλήψεις 1900 περίπου εποχικών δασοπυροσβεστών δεν έχουν ολοκληρωθεί και παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε βασικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό πυρόσβεσης (π.χ. ελαστικά οχημάτων). Επίσης, φαίνεται πως δεν υπάρχει ισοκατανομή του ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις Περιφέρειες όπου αναπτύσσονται πυροσβεστικές μονάδες, με τις κεντρικές πόλεις (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) να συγκεντρώνουν περισσότερα άτομα. Ως αποτέλεσμα, η Περιφέρεια εμφανίζεται υποστελεχωμένη, όπως καταδεικνύει το πρόσφατο παράδειγμα της Κύθνου, όπου την κατασβεστική επιχείρηση ανέλαβαν μία ομάδα 15 ιδιωτών με επικεφαλής έναν εποχικό πυροσβέστη και 1 υδροφόρα του δήμου.

Εθελοντισμός
Αναξιοποίητοι παραμένουν χιλιάδες εθελοντές δασοπροστασίας από την κρατική μηχανή, καθώς αδυνατεί να αξιολογήσει συστηματικά την προσφορά τους, να καλύψει καίριες ανάγκες τους και να τους εντάξει σε ένα λειτουργικό πλαίσιο συντονισμού με τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση

Το 40% περίπου των πυρκαγιών της χώρας προκαλούνται από ανθρώπινη αμέλεια, όπως πιθανότατα και οι πρόσφατες πυρκαγιές. Είναι αναγκαία λοιπόν η συστηματική ενημέρωση του κοινού για τις ανθρώπινες δραστηριότητες που είναι πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιές.

Στην οικονομικά δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα μας, οι διατιθέμενοι πόροι για δράσεις δασοπροστασίας έχουν υποστεί μείωση, δυσχεραίνοντας το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών. Παρόλα αυτά, η αποτελεσματική οργάνωση της δασοπροστασίας είναι πρωτίστως θέμα σωστής επιχειρησιακής οργάνωσης, συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, και συνεχούς ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών.

Ελπίζουμε ότι τα παραπάνω θα αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση της χώρας μας, προς όφελος όχι μόνο του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της εθνικής οικονομίας, καθότι η διαχείριση των επιπτώσεων των πυρκαγιών βαρύνει με τεράστια έξοδα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή: WWFhttp://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=906:2012-06-18-10-41-13&catid=73:2008-09-16-12-11-40&Itemid=97