Τα φυτά – θηρευτές, που τρέφονται με έντομα, αλλάζουν διατροφικές συνήθειες αν καταφέρουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά με άλλο τρόπο.
Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Λάφμπορο, που χρηματοδοτήθηκε από το συμβούλιο για την έρευνα του φυσικού περιβάλλοντος και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New Phytologist.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν το σαρκοφάγο φυτό «drosera rotundifolia» σε υδροβιότοπους στη Σουηδία.
Όπως διαπίστωσαν, η απελευθέρωση και η εναπόθεση αζώτου στο χώμα μέσω της βροχής, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των εντόμων που παγίδευαν τα φυτά.
Η ρύπανση από την κυκλοφορία των οχημάτων και τη βιομηχανία «εμπλουτίζει» τη βροχή με άζωτο, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες ποσότητες του συγκεκριμένου στοιχείου να καταλήγουν στο έδαφος όταν βρέχει.
«Αν υπάρχει άφθονο άζωτο, διαθέσιμο στις ρίζες, τότε τα σαρκοφάγα φυτά δεν τρώνε τόσο πολύ», τόνισε σε δηλώσεις του ο δρ. Jonathan Millett, επικεφαλής της μελέτης.
Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα των ερευνητών ήταν ότι τα σαρκοφάγα φυτά που ζουν σε περιοχές με χαμηλή ρύπανση λαμβάνουν το 57% του αζώτου που χρειάζονται από τα θύματά τους, ενώ για τα φυτά που ζουν σε περιοχές με υψηλή ρύπανση το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 20 με 30%.
Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα σαρκοφάγα – εντομοφάγα φυτά δεν ωφελούνται από την εναλλακτική αυτή πηγή διατροφής, καθώς μελλοντικά θα αναγκαστούν να επιβιώσουν σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το πεπτικό σύστημα των φυτών που τρέφονται με ζώα εξελίχθηκε σημαντικά έτσι ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν στα φτωχά οικοσυστήματα που γεννιούνται.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να χρησιμοποιήσουν τους περίπλοκους μηχανισμούς με τους οποίους παγιδεύουν και χωνεύουν το θήραμά τους.
Αν τα επίπεδα αζώτου στο έδαφος αυξηθούν, στην περιοχή θα φυτρώσουν και άλλα φυτά, γεγονός που θα καταστήσει το εξαιρετικό πεπτικό σύστημα των σαρκοφάγων φυτών εμπόδιο παρά προτέρημα.
Στην ουσία τα μη σαρκοφάγα φυτά θα τα εξοντώσουν και θα τα εκτοπίσουν.
Πηγή: econews.gr