Ενδείξεις που είναι ισχυρές για ύπαρξη ζωής στον Άρη έχει πλέον η NASA.
Η NASA δεν βρήκε ίχνη αρχαίας ή σύγχρονης μικροβιακής ζωής στον Αρη, αλλά έκανε δύο ανακαλύψεις που φέρνουν πιο κοντά αυτή την πιθανότητα στο μέλλον -αν και χωρίς ακόμη να διαβαίνουν το κατώφλι της βεβαιότητας.
Αδιάσειστα στοιχεία που επιβεβαιώνουν για πρώτη φορά πέραν πάσης αμφιβολίας την παρουσία οργανικών ουσιών στο έδαφος του Αρη, έφερε στο φως το αμερικανικό ρόβερ Curiosity.
Εκτός από την οργανική ύλη, επιβεβαιώθηκε ακόμη ότι όχι μόνο μια βασική οργανική χημική ένωση, το μεθάνιο, υπάρχει στην αρειανή ατμόσφαιρα, πιθανότατα προερχόμενο από κάποια άγνωστη πηγή στην επιφάνεια ή στο υπέδαφος του πλανήτη, αλλά επίσης εμφανίζει έντονες εποχικές διακυμάνσεις.
Οι δύο αλληλένδετες ανακαλύψεις, που παρουσιάσθηκαν σε δύο ξεχωριστές δημοσιεύσεις στο περιοδικό Science κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές στο πεδίο της αστροβιολογίας, δηλαδή της πιθανότητας ανακάλυψης ζωής πέραν της Γης, γι’ αυτό η NASA θεώρησε σκόπιμο να τις προβάλει διοργανώνοντας σχετική συνέντευξη Τύπου.
Η συνδυασμένη παρουσία οργανικών ουσιών στο έδαφος και μεθανίου στην ατμόσφαιρα αυξάνουν τις πιθανότητες για ύπαρξη αρχαίων μικροοργανισμών στον Αρη.
Η συλλογή δειγμάτων που έκανε το γεωτρύπανο του ρόβερ από ιλυόλιθους (πετρώματα από λάσπη) στον κρατήρα Γκέιλ και η ανάλυσή τους στη συνέχεια από το επιστημονικό όργανο SAM (Sample Analysis at Mars) του Curiosity, αποκάλυψε μια σειρά από διαφορετικά οργανικά μόρια, δηλαδή με βάση τον άνθρακα.
Το 2015 είχαν υπάρξει οι πρώτες ενδείξεις από το Curiosity για περιορισμένες ποσότητες οργανικών ουσιών στον Αρη, αλλά παρέμεναν ορισμένες αμφιβολίες.
Αυτή τη φορά, τα νέα δείγματα από δύο σημεία του ίδιου κρατήρα, που πιστεύεται ότι έχουν ηλικία περίπου τριών δισεκατομμυρίων ετών, έφεραν στο φως βέβαια στοιχεία για την παρουσία αρκετών οργανικών ουσιών, ορισμένες από τις οποίες είναι πτητικές.
Μερικές τέτοιες ουσίες, οι οποίες έχουν επίσης βρεθεί στη Γη, είναι το θειοφαίνιο, το μεθυλθειοφαίνιο, η μεθανοθειόλη και το διμεθυλοσουλφίδιο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτά τα μόρια αποτελούν τμήματα άλλων μεγαλύτερων οργανικών μορίων που υπήρχαν στον Αρη.
Τόνισαν όμως ότι προς το παρόν δεν μπορούν να γνωρίζουν αν η προέλευση αυτής της οργανικής ύλης είναι βιολογική, γεωλογική ή μετεωριτική, αλλά δεν αποκλείουν την πρώτη περίπτωση.
Όσον αφορά το μεθάνιο της αρειανής ατμόσφαιρας, οι μετρήσεις δείχνουν σημαντικές εποχικές διακυμάνσεις στις συγκεντρώσεις του.
Το Curiosity προσεδαφίστηκε στον Άρη τον Αύγουστο του 2012 κι έκτοτε διανύει, αργά αλλά σταθερά, την πορεία του με προορισμό το Όρος Σαρπ, ένα βουνό ύψους περίπου 5.000 μέτρων στο κέντρο του κρατήρα Γκέιλ, ενώ έχει στείλει στη Γη πληθώρα εικόνων.
Μέχρι το 2030 η Υπηρεσία Διαστήματος των ΗΠΑ σκοπεύει να έχει έτοιμη επανδρωμένη αποστολή για τον «Κόκκινο πλανήτη», κάτι που ήταν και εξαγγελία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Σάμιουελ Πέιλορ, Science Officer, από την αποστολή HI-SEAS V, εξηγεί: «Πρέπει να κάνουμε επανδρωμένη αποστολή, είναι σημαντικό για το μέλλον των ειδών. Πιστεύω πως σε αυτή τη συγκυρία είναι σημαντικό να βγούμε από τη Γη. Αν κοιτάξετε τα γεωλογικά συμβάντα βρίθουν από τεράστιες εξαφανίσεις ειδών».
Η NASA υλοποιεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, προγράμματα προσομοίωσης της ζωής στον Άρη. Έξι επιστήμονες πέρασαν οκτώ μήνες σε ειδικές συνθήκες, κάτω από το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο, στη Χαβάη.
Οι αντιδράσεις και οι αντοχές των τεσσάρων ανδρών και δύο γυναικών που αντιμετώπισαν διάφορες δοκιμασίες ως μέρος του προγράμματος, θα επιτρέψουν την καλύτερη επιλογή του πληρώματος που τελικά θα αναχωρήσει για την πρώτη αποστολή.