Το σούσι απειλεί τον τόνο με εξαφάνιση; Η υπεραλίευση του τόνου είναι σοβαρότατο πρόβλημα όμως με τα κατάλληλα μέτρα η εξαφάνιση μπορεί να αποτραπεί. Πρόκειται για μέτρα όπως η περαιτέρω μείωση των ποσοστώσεων και η αύξηση του ελέγχου της τήρησης τους, αλλά και η δημιουργία καταφυγίων για τον τόνο στη Μεσόγειο.
Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα είναι ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Raül Romeva i Rueda, ο οποίος σημειώνει ότι η συνεχής πτώση των αλιευτικών αποθεμάτων τόνου καθιστά επιτακτική τη λήψη πρόσθετων μέτρων και εισηγείται μεταξύ άλλων τη δημιουργία «καταφυγίων για τα ψάρια, περιοχών στη Μεσόγειο όπου η αλίευση τόνου θα απαγορεύεται πλήρως.
Ο τόνος κανονικά ζει μέχρι και 40 χρόνια και φθάνει τα 4 μέτρα και τα 600 κιλά, όμως το… σούσι και οι άλλες χρήσεις οδήγησαν στην υπεραλίευση και την λαθραλιεία που έχουν πλήξει βαρύτατα τα αποθέματα εξ’ ου και η ανάγκη αύξησης των μέτρων προστασίας.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευρωπαϊκό καθώς το 56% της συνολικής νόμιμης αλιείας γίνεται σε ευρωπαϊκά νερά στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, με πρώτες δυνάμεις την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία και μεγαλύτερη εισαγωγέα την Ιαπωνία.
Με το ψήφισμα του Raül Romeva i Rueda, το ΕΚ στοχεύει στην ενίσχυση των μέτρων στα πρότυπα που έχει θέσει η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT) συμβεβλημένο μέρος του οποίου είναι η ΕΕ με την αντίστοιχη υποχρέωση εφαρμογής των αποφάσεών του.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ICCAT διατηρώντας τη νόμιμη αλιεία στα σημερινά επίπεδα τα αποθέματα θα επανέλθουν σε ασφαλή επίπεδα μέχρι το 2022.
Οι προτάσεις που ενέκρινε το ΕΚ περιλαμβάνουν μικρή μείωση της νόμιμης αλίευσης από 13.500 σε 12.900 τόνους ετησίως και ενίσχυση των μέτρων πάταξης της λαθραλιείας. Παράλληλα όμως προτείνεται η δημιουργία καταφυγίων στη Μεσόγειο, στα οποία θα απαγορεύεται η αλιεία τόνου την εποχή της επώασης.
Πηγή: econews.gr