Αθρόα είναι η συμμετοχή των κατοίκων στο πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης οργανικών οικιακών απορριμμάτων που ξεκινά αυτές τις ημέρες ο Δήμος Σαντορίνης.
Ηδη οι αιτήσεις ενδιαφέροντος ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αφού για τους πρώτους 100 κάδους, βιοζυμωτές, εξαρτήματα ανάδευσης κ.ά., που θα προμηθεύσει δωρεάν ο δήμος σε νοικοκυριά, έγιναν περισσότερες από 160 αιτήσεις.
Η εκκίνηση του προγράμματος θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 2/6, με σχετικό εκπαιδευτικό σεμινάριο, ενώ την ερχόμενη Κυριακή 3/6, παιδιά που συμμετέχουν στις περιβαλλοντικές ομάδες του νησιού θα φυτέψουν φυτά χρησιμοποιώντας έτοιμο κομπόστ. Το κομπόστ είναι γνωστό για τις εδαφοβελτιωτικές του ιδιότητες και θεωρείται το καλύτερο είδος λιπάσματος.
Προκειμένου να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους, «οι συμμετέχοντες θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις», εξηγεί στην Καθημερινή ο κ. Λουκάς Μπελλώνιας, υπεύθυνος του δήμου για το εν λόγω πρόγραμμα.
«Για παράδειγμα, θα πρέπει να διαθέτουν ορισμένη επιφάνεια κήπου και κατά προτίμηση να ζουν περισσότερα από τρία μέλη στην οικία.
Μέσω της οικιακής κομποστοποίησης, τα νοικοκυριά θα μπορούν να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κομπόστ». Σημαντικό «κεφάλαιο» της όλης διαδικασίας αποτελεί η σωστή χρήση του εξοπλισμού από τους αποδέκτες των κάδων κομποστοποίησης. «Για τον σκοπό αυτό, οι συμμετέχοντες θα υπογράψουν σχετική σύμβαση.
Κατά καιρούς, ο δήμος θα διενεργεί ελέγχους. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν γίνεται σωστή χρήση, ο δήμος διατηρεί το δικαίωμα να πάρει τον κάδο κομποστοποίησης πίσω και να τον διαθέσει σε άλλον ενδιαφερόμενο.
Παράλληλα με την πιλοτική εφαρμογή που θα παρακολουθείται καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος από τον δήμο, οι συμμετέχοντες θα συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με την πορεία της διαδικασίας, ούτως ώστε να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα. Εάν πάνε όλα κατ’ ευχήν, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί σε δεύτερη φάση τον χειμώνα», συμπληρώνει ο κ. Μπελλώνιας.
Το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης αποτελεί το τελευταίο κομματάκι στο παζλ ανακύκλωσης που διενεργείται στο νησί.
«Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες, σε συνδυασμό με την ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου και λευκοσιδήρου που συλλέγονται στους μπλε κάδους, να πραγματοποιούν ολοκληρωμένη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων τους, πετώντας με τον τρόπο αυτό μόνο το υπόλοιπο περίπου 10% στον κοινό κάδο των σκουπιδιών».