Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του παγκόσμιου τουρισμού είναι πολύ μεγαλύτερο, σχεδόν τετραπλάσιο, από ό,τι είχε εκτιμηθεί έως τώρα. Οι εκπομπές άνθρακα από τις κάθε είδους τουριστικές δραστηριότητες στη Γη αποτελούν περίπου το 8%, δηλαδή σχεδόν το ένα δέκατο των συνολικών εκπομπών, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, την πιο ολοκληρωμένη τού είδους της μέχρι σήμερα.
Προηγούμενες μελέτες εκτιμούσαν ότι οι εκπομπές άνθρακα, λόγω του τουρισμού, δεν ξεπερνούν το 2,5% έως 3% των συνολικών εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάνφρεντ Λέντσεν του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», επισημαίνουν ότι οι έως τώρα προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα του τουρισμού, ώστε αυτός να γίνει πιο φιλικός στο περιβάλλον, έχουν υπερκερασθεί από την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ενεργοβόρα ταξίδια σε όλον τον κόσμο.
Ο παγκόσμιος τουρισμός είναι μία τεράστια βιομηχανία και αγορά με έναν κύκλο εργασιών περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, που έχει μεγάλης κλίμακας επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή. Αυτές οι επιπτώσεις προκαλούνται μέσω των αεροπορικών, οδικών και ναυτιλιακών μετακινήσεων των τουριστών, των τροφίμων και ποτών που αυτοί καταναλώνουν, της κατασκευής ολοένα περισσότερων τουριστικών υποδομών, της διεύρυνσης των τουριστικών υπηρεσιών κ.ά.
Η νέα μελέτη, που περιέλαβε στοιχεία από 189 χώρες, είναι η πρώτη, η οποία, με ολοκληρωμένο τρόπο, ενσωματώνει τις δημιουργούμενες εκπομπές άνθρακα σε όλον τον «κύκλο ζωής» ενός διεθνούς ταξιδιού. Διαπιστώνεται ότι μετά το 2009 το αποτύπωμα άνθρακα του τουρισμού αυξάνεται συνεχώς.
Τα ταξίδια ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στις εκπομπές άνθρακα, ενώ όσο οι χώρες αναπτύσσονται και τα μέσα εισοδήματα των κατοίκων τους αυξάνονται, τόσο αυξάνουν οι τουριστικές εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τον κ. Λέντσεν, «το ανά κεφαλή αποτύπωμα άνθρακα αυξάνει σημαντικά μαζί με την αύξηση των εισοδημάτων».
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών εκπομπών αερίων, ακολουθούμενες από την Κίνα, τη Γερμανία και την Ινδία. Τα απανταχού μικρά νησιά, παρά τον μικρό πληθυσμό τους, «γεννούν» ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό αερίων εξαιτίας του μεγάλου όγκου τουριστών που δέχονται.
Η μελέτη εκτιμά ότι ο παγκόσμιος τουρισμός θα αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 4%. Οι ερευνητές τόνισαν πως «δεδομένου ότι ο τουρισμός αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα από πολλούς άλλους οικονομικούς τομείς, η διεθνής κοινότητας ίσως πρέπει να εξετάσει τη συμπερίληψή του στις μελλοντικές δεσμεύσεις για το κλίμα, όπως στη Συμφωνία του Παρισιού».
Μεταξύ άλλων, προτείνουν την επιβολή υψηλών φόρων άνθρακα στα αεροπορικά ταξίδια και όχι μόνο, κάτι που, αν συμβεί, θα καταστήσει σημαντικά ακριβότερο το τουριστικό προϊόν. Ενδεικτικά, θεωρούν ότι για να «αποσβεσθούν» οι εκπομπές άνθρακα σε ένα διηπειρωτικό αεροπορικό ταξίδι μεταξύ Αυστραλίας και Βρετανίας μετ’ επιστροφής, ο ταξιδιώτης θα έπρεπε να καταβάλει έξτρα 425 δολάρια.