Ολόκληρη επιχείρηση έστησαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιων ερευνών «Αρχιπέλαγος» σε συνεργασία και με συναδέλφους τους από την Αμερική, την Ευρώπη αλλά και την Τουρκία προκειμένου να βοηθήσουν ένα ρινοδέλφινο να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.
Το ρινοδέλφινο εντοπίστηκε στο θαλάσσιο κόλπο της πόλεως Σάμου και άμεσα ειδοποιήθηκε το «Αρχιπέλαγος» το οποίο με επικεφαλής τον Βασίλη Κουρούτο και άλλους θαλάσσιους βιολόγους μεταξύ αυτών και ο Τζεφ Φόστερ που συμμετείχε στην επανένταξη του διάσημου δελφινιού Γουίλυ, έστησαν ένα παρατηρητήριο προκειμένου να ελέγχουν τις κινήσεις του δελφινιού και να σχεδιάσουν την απομάκρυνσή του από τον κόλπο.
Το δελφίνι μαζί με άλλο ένα αρσενικό ζούσαν επί σειρά ετών σε δελφινάριο στα απέναντι τουρκικά παράλια και έχουν αφεθεί ελεύθερα με ειδικά μικροτσίπ για να ελέγχονται οι διαδρομές τους . Το δεύτερο δελφίνι βρίσκεται κάπου κοντά στην θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου .
Η επιχείρηση θα διαρκέσει όσο διάστημα χρειαστεί για να επιστρέψει το δελφίνι στο φυσικό του περιβάλλον και μέχρι τότε οι ειδικοί ζητούν να μην πλησιάζει κανείς στην περιοχή.