Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες βρίσκονται στο κέντρο σχεδόν κάθε γαλαξία και ζυγίζουν δισεκατομμύρια φορές περισσότερο από τον Ήλιο. Η NASA κατάφερε να καταγράψει στο φακό της τη διαδικασία «κατάποσης» ενός αστεριού από μια μαύρη τρύπα.
Το γιγαντιαίο αστέρι βρισκόταν πολύ κοντά στο κέντρο ενός γαλαξία, 2,7 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από τη βαρύτητα της μαύρης τρύπας και να καταστραφεί ολοσχερώς.
Επειδή ακριβώς η μαύρη τρύπα αποτελεί μια υψηλή συγκέντρωση μάζας, η δύναμη της βαρύτητας δεν επιτρέπει σε οτιδήποτε να ξεφύγει από αυτή, παρά μόνο μέσω κβαντικής συμπεριφοράς. Το βαρυτικό πεδίο είναι τόσο δυνατό, ώστε η ταχύτητα διαφυγής κοντά του ξεπερνά τη ταχύτητα του φωτός.
Για πρώτη φορά καταγράφεται αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο στο φακό της NASA.
Χρησιμοποιώντας διάφορα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Suvi Gezari, από το Πανεπιστήμιο Χόπκινς, της Βαλτιμόρης, προσδιόρισαν το «θύμα» ως ένα αστέρι πλούσιο σε αέριο ηλίου.
«Όταν ένα αστέρι παρασύρεται από τη βαρύτητα μιας μαύρης τρύπας, τότε ένα μέρος του χάνεται μέσα στην οπή και το υπόλοιπο εξάγεται σε υψηλές ταχύτητες», δήλωσε ο Gezari.
Εάν μπορούσαμε να συμπιέσουμε τη Γη στο μέγεθος ενός κερασιού τότε θα είχαμε δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια μαύρη τρύπα είναι εκείνο το σημείο του διαστήματος, όπου κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγαντιαίου άστρου.
Απολαύστε…