Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι πάγοι της Ανταρκτικής συρρικνώνονται με άκρως ταχείς ρυθμούς, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας με το νερό που βρίσκεται ακριβώς κάτω απ’ αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα της θάλασσας θα αυξηθούν γρηγορότερα από ό,τι πολλοί επιστήμονες είχαν προβλέψει. Συγκεκριμένα, το δυτικό τμήμα της Ανταρκτικής χάνει ετησίως επτά μέτρα πλωτών πάγων.
Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι για το πώς ακριβώς συνέβαινε αυτό και για το αν ή το πώς η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράγοντα.
Η απάντηση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature, είναι ότι η κλιματική αλλαγή παίζει έμμεσο ρόλο, καθώς οι πάγοι δεν λιώνουν μονάχα λόγω του θερμότερου αέρα.
Ο Χάμις Πρίτσαρντ, παγετωνολόγος στην Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής, ο οποίος χρησιμοποίησε δορυφόρο της NASA για να διεξάγει την έρευνα του, διαπίστωσε ότι ο θερμός αέρας δεν αποτελεί το μόνο παράγοντα.
Μετά από μια λεπτομερή μελέτη, οι ερευνητές κατέληξαν σε μια αλυσίδα γεγονότων που εξηγεί τη συρρίκνωση των πάγων. Είκοσι παγόβουνα συρρικνώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του θερμού νερού που παρασύρεται στο δυτικό τμήμα της Ανταρκτικής.
Γι’ αυτό ευθύνονται οι αλλαγές στα ρεύματα των ανέμων, οι οποίοι σπρώχνουν το σχετικά ζεστό νερό κάτω από τα πλωτά τμήματα πάγου.
«Η αλλαγή του ανέμου ευθύνεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών καιρικών μεταβολών, της τρύπας του όζοντος και του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι ταυτόχρονα ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας», δήλωσε ο Πρίτσαρντ σε τηλεφωνική συνέντευξη.
Εάν λιώσουν όλοι οι πάγοι της Δυτικής Ανταρκτικής – κάτι που θα πάρει πολλές δεκαετίες αν όχι αιώνες – οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 5 μέτρα.