Ελάχιστοι από τους ενδημικούς φοίνικες του Θεόφραστου απομένουν στην Πρέβελη Ρεθύμνου. Το σύστημα πυρανίχνευσης δε λειτούργησε ποτέ για «γραφειοκρατικούς λόγους» και τώρα οι αρμόδιοι υπόσχονται αποκατάσταση.
Το παραποτάμιο δάσος, με έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, καταστράφηκε σε ποσοστό 60-70% , σύμφωνα με εκτιμήσεις του περιφερειάρχη Κρήτης ενώ για την αποκατάστασή του θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 με 40 χρόνια.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος με ανακοίνωσή του δεσμεύεται ότι θα εκταμιεύσει τους αναγκαίους πόρους και από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων.
Για την αναδάσωση της περιοχής συγκαλείται την Τετάρτη σύσκεψη στη Νομαρχία Ρεθύμνης με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, κατά την οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα πρώτα μέτρα.
Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης δήλωσε ότι θα διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση για τη μη λειτουργία του εγκατεστημένου συστήματος πυρανίχνευσης και έγκαιρης προειδοποίησης. Πριν από μερικά χρόνια, το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ διέθεσε 1,4 εκατ. ευρώ για το έργο, το οποίο όμως ουδέποτε λειτούργησε.
Το φοινικόδασος, κοντά στην ιστορική Μονή Πρέβελης, εκτεινόταν σε μήκος 2 περίπου χιλιομέτρων στο άκρο του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού, εκεί που ένα μικρό ποτάμι εκβάλλει στο Λιβυκό Πέλαγος και σχηματίζει μια εξωτική παραλία.
Ήταν μια από τις ελάχιστες περιοχές στις οποίες φύεται ο κρητικός φοίνικας, ή φοίνικας του Θεόφραστου, ενδημικός στην ανατολική Μεσόγειο.
Το μόνο μεγάλο δάσος φοίνικα στην Ευρώπη, αποτελούμενο από το Phoenix theophrasti, βρίσκεται στο Βάι του νομού Λασιθίου. Μικρές συστάδες από φοίνικες του Θεόφραστου υπάρχουν σε μερικές ακόμα περιοχές της Κρήτης και στη νοτιοδυτική Τουρκία.