Την ώρα που η αμερικανική Γερουσία καλείται να αποφασίσει πάνω στον λεγόμενο κανόνα Μπάφετ, ο οποίος επιβάλλει στους πλούσιους να επωμίζονται φορολογικά βάρη τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό με τους φτωχούς, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής μίλησε και για την περιβαλλοντική ευθύνη των επιχειρήσεων.

Ως πρόεδρος της εταιρείας Berkshire Hathaway σε σημείωμά του που περιλαμβάνεται στην έκθεση αειφορίας της θυγατρικής εταιρείας Johns Manville, δηλώνει πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας μιας εταιρείας και ότι «η πολιτική εκπτώσεων δεν είναι ο δρόμος για την απόκτηση βιώσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος ούτε για την ικανοποίηση των πελατών».

Η Johns Manville είναι μια εταιρεία δομικών υλικών που εδρεύει στο Ντένβερ του Τέξας.

Στο σημείωμά του ο Μπάφετ αναφέρει πως «ο κόσμος μας σήμερα αλλάζει ταχύτερα από ποτέ -οι προκλήσεις σε οικονομικό, γεωπολιτικό και περιβαλλοντικό επίπεδο αφθονούν. Σε καιρούς σαν τους σημερινούς, οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν στα κύρια συστατικά της κερδοφορίας: τους ανθρώπους, τις κοινότητες και το περιβάλλον».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Johns Manville ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος παραγωγός αμιάντου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά άλλαξε δραστηριότητα όταν η καταβολή αποζημιώσεων σε θύματα του καρκινογόνου υλικού την οδήγησε σε χρεωκοπία το 1982.

Η Berkshire εξαγόρασε την εταιρεία με ιστορία 150 ετών το 2001.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση αειφορίας τα σκληρά μαθήματα οδήγησαν την Johns Manville να δεσμευτεί στην «υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των καταναλωτών της” και στην υιοθέτηση κριτηρίων περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης στις πρακτικές της».

Η Berkshire Hathaway έχει υποστηρίξει έργα στην καθαρη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων μονάδων φωτοβολταϊκών και αιολικών, και έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στις σιδηροδρομικές μεταφορές, συγκεκριμένα την BNSF Railway (δίκτυο εμπορευματικών μεταφορών στη Βόρεια Αμερική), τις οποίες ο Μπάφετ θεωρεί «τον φιλικότερο προς το περιβάλλον τρόπο μεταφοράς».

Σύμφωνα με τον Κανόνα Μπάφετ κανένα νοικοκυριό με εισόδημα υψηλότερο του 1 εκατ. δολαρίων ετησίως δεν πρέπει να πληρώνει χαμηλότερο φόρο από μια μεσοαστική οικογένεια.

Σημειώνεται πως ο Γουόρεν Μπάφετ αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο του προστάτη που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Σε επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway, ο 81χρονος «Γκουρού της Όμαχα» εξηγεί ότι η κατάσταση δεν είναι σοβαρή» αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι θαυμάσια, σαν να ήμουν απολύτως υγιής και τα επίπεδα της ενέργειάς μου βρίσκονται στο 100%».

Πηγή: econews.gr