Για μία εβδομάδα είχε μείνει μπλεγμένη σε δίχτυα- γεμάτα με νεκρά ζώα της θάλασσας- μία νεαρή γκρι φάλαινα, που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας.

Εξειδικευμένοι επιστήμονες και εθελοντές πήραν άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες να τοποθετήσουν μία σημαδούρα στη φάλαινα για να παρακολουθούν τις κινήσεις της τη νύχτα.

Η επιχείρηση που ακολούθησε διήρκεσε επτά ώρες καθώς οι διασώστες τη ακολουθούσαν στη θάλασσα «ξηλώνοντας» λίγο-λίγο το δίχτυ που την κρατούσε δεμένη. Καθώς ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα σε μία στιγμή κρίθηκαν όλα: η φάλαινα βούτηξε, τραβώντας πολλές σημαδούρες μαζί της κι ένα λεπτό αργότερα αναδύθηκε και πάλι, αυτή τη φορά ελεύθερη.

Η πιο εντυπωσιακή και συγκινητική στιγμή ήταν όμως αμέσως μετά, όταν η φάλαινα πλησίασε τις βάρκες, κολυμπώντας αρκετά κοντά ώστε να μπορούν οι εθελοντές να την ακουμπήσουν. Έβγαλε το κεφάλι της από τη θάλασσα κι άνοιξε το στόμα της πριν βουτήξει στον ωκεανό.

«Ήρθε κοντά στη βάρκα μας κι έβγαλε το κεφάλι του, σαν να μας είπε ευχαριστώ. Ήταν καταπληκτικό», είπε ένας από τους διασώστες.

Δυστυχώς δεν είχαν την ίδια καλή τύχη με τη φάλαινα και άλλα ζώα της θάλασσας. Στα δίχτυα βρέθηκαν παγιδευμένα και νεκρά ένα θαλάσσιο λιοντάρι, τρείς καρχαρίες, καβούρια και ψάρια.

«Αυτή η φάλαινα έσερνε ένα ολόκληρο οικοσύστημα πίσω της. Σχεδόν χίλια δελφίνια και φάλαινες πεθαίνουν μέσα σε δίχτυα κάθε μέρα, άγνωστο είναι το πόσα άλλα θαλάσσια είδη πεθαίνουν με τον ίδιο τρόπο», είπε ένας από τους διασώστες.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο