Σε συρρίκνωση των δασικών οικοσυστημάτων κατά 13%, με παράλληλη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας κυρίως στην Ασία, την Ευρώπη και το νότιο τμήμα της Αφρικής, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει, έως το 2050, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη.
Την εκτίμηση έκανε ο καθηγητής δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Αλιφραγκής με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Ο κ.Αλιφραγκής θα είναι και κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνει, το απόγευμα η Σχολή Δασολογίας στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Σημαντική επίσης θεωρείται, σύμφωνα με τον καθηγητή, και η απειλή από την εισαγωγή ξενικών ειδών σε περιοχές ευαίσθητες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας με τη μεγαλύτερη απειλή αυτού του είδους να αντιμετωπίζει η Ανταρκτική. Τα ξενικά αυτά είδη ανατρέπουν την ισορροπία των οικοσυστημάτων σε ορισμένα νησιά που βρίσκονται κοντά στη λευκή ήπειρο με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των ενδημικών ειδών των περιοχών αυτών.
Στο πλαίσιο της σημερινής παγκόσμιας ημέρας ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου διοργάνωσε δεντροφύτευση στους αύλειους χώρους τεσσάρων σχολικών συγκροτημάτων με τη συμμετοχή των μαθητών.