Στην επικινδυνότητα των εξορύξεων πετρελαίου σε μεγάλο βάθος στην περιοχή της Μεσογείου αναφέρθηκε σε επιστολή της προς την υπουργό Περιβάλλοντος της Ιταλίας, Stefania Prestigiacomo, η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Μετά και την εμπειρία από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε πάρει και η ιταλίδα υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ αποδέκτες της επιστολής της κ. Μπιρμπίλη είναι και οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Janez Potocnik και Günther Oettinger, αντιστοίχως.

Η υπουργός τόνισε ότι μία δράση περιορισμού των εξορύξεων σε μεγάλο βάθος αποτελεί σε πρώτη φάση αναγκαιότητα έως ότου τα παράκτια κράτη σχεδιάσουν και υιοθετήσουν μία συγκεκριμένη στρατηγική για την εξόρυξη πετρελαίου στη Μεσόγειο.

Στην περίπτωση ατυχήματος, όπως αυτού στον Κόλπο του Μεξικού, οι συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου θα είναι καταστροφικές και πιθανόν μη αναστρέψιμες. Για το λόγο αυτό απαιτείται ένας μηχανισμός συντονισμού και πρόληψης.

Η υπουργός θα συνεχίσει τις επαφές και με άλλους ομολόγους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες της Μεσογείου για το θέμα αυτό.