Μετά από πολυετείς προσπάθειες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, φιλοζωικών οργανώσεων, ευαισθητοποιημένων πολιτών και ομάδων, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής την 31η Ιανουαρίου ο νόμος «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».
Ανάμεσα σε άλλα ο νόμος απαγορεύει τη λειτουργία τσίρκων με ζώα καθώς και κάθε είδους παραστάσεις με ζώα.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από το 2007 διενήργησε καμπάνια με τίτλο «Ελλάδα, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα», έφερε στο φως ντοκουμέντα από το βασανισμό ελέφαντα σε ιταλική επιχείρηση τσίρκο που λειτουργούσε και περιόδευε ανά την Ελλάδα και ενημέρωσε χιλιάδες πολίτες και μαθητές για τις άθλιες συνθήκες εκπαίδευσης των ζώων που χρησιμοποιούνται σε παραστάσεις τσίρκο.
Οι πολίτες ανταποκρινόμενοι στο αίτημα μας έπαψαν να επισκέπτονται τις «εισαγόμενες» επιχειρήσεις τσίρκο που λειτουργούσαν στη χώρα μας με αποτέλεσμα από το 2010 να μην ξαναλειτουργήσει τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα λόγω μειωμένου τζίρου!
Η λύση ήρθε και πάλι από τους ενεργούς πολίτες: Τριάντα χιλιάδες πολίτες υποστήριξαν και συνυπέγραψαν στο blog διαμαρτυρίας arcturos.wordpress .com, το αίτημά μας για την απαγόρευση της λειτουργίας τσίρκο με ζώα.
Το αίτημά μας και οι υπογραφές κατατέθηκαν τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Μαζί πετύχαμε και την ευαισθητοποίηση του κοινοβουλίου που τελικά προχώρησε στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Στο σύνολό του το νομοσχέδιο συμβάλλει θετικά στην προστασία των ζώων στη χώρα μας. Ως θετικά σημεία του νομοσχεδίου σημειώνουμε την κατάργηση της χρήσης των ζώων σε παραστάσεις τσίρκο, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα πρώτη χώρα στην Ευρώπη, δεύτερη στον κόσμο με τσίρκο χωρίς κανένα είδος ζώου και τέταρτη χώρα στην Ευρώπη χωρίς τσίρκο με άγρια ζώα.
Παράλληλα, προσφέρει σημαντικό προβάδισμα πολιτισμού της χώρας εξαιτίας του νομοθετημένου σεβασμού για τα ζώα:
Την κατάργηση της χρήσης των ζώων σε κάθε είδος παραστάσεων και θεαμάτων.
Τη θέσπιση κανόνων προστασίας και διαχείρισης των ζώων συντροφιάς και τη δημιουργία συστήματος σήμανσης και καταγραφής από την Πολιτεία.
Τη θέσπιση της υποχρέωσης των Δήμων στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, την αποτροπή πρόσβασης αδέσποτων ζώων σε απορρίμματα και τη συλλογή των νεκρών ζώων από τους δρόμους και τους δημόσιους χώρους, μέτρα τα οποία θα συνδράμουν και στην ελάττωση των προσεγγίσεων ειδών της άγριας πανίδας σε κατοικημένες περιοχές αλλά και σε αυτοκινητόδρομους.
Την προστασία των ζώων από την κακοποίηση και την ποινικοποίηση των σχετικών αδικημάτων.