Ένα εξαιρετικά σπάνιο και σχετικά άγνωστο είδος πιθήκου ανακαλύφθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στην απομονωμένη περιοχή του Δάσους Γουχέα της νήσου Βόρνεο.
Μια διεθνής ομάδα ζωολόγων και ανθρωπολόγων επιβεβαίωσε την ύπαρξη του σπάνιου πρωτεύοντος μέσω της παρατήρησης «μεταλλικών γλειψιμάτων» (περιοχών με μεταλλικά ιζήματα που περιέχουν ποσότητες αλάτων, τα οποία τα ζώα γλύφουν για να προσλάβουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία), αλλά και με εικόνες από κάμερες που είχαν τοποθετηθεί σε διάφορες τοποθεσίες στο δάσος.
Η επιβεβαίωση της ταυτότητας του πιθήκου (Presbytis hosei canicrus) θεωρείται σημαντική ανακάλυψη, καθώς στοιχεία γι’ αυτόν υπήρχαν μόνο στα μουσεία φυσικής ιστορίας.
Οι περιοχές όπου ενδημεί το σπάνιο θηλαστικό εκτείνονται από τη Σουμάτρα και την Ιάβα ως την Χερσόνησο της Μαλαισίας, ενώ η παρουσία του στη Βόρνεο περιορίζεται στο βορειοανατολικό μέρος της χώρας.
Τα οικοσυστήματα αυτά απομειώνονται διαρκώς εξαιτίας πυρκαγιών, ανεξέλεγκτης υλοτομίας, εξορυκτικών δραστηριοτήτων και επέκτασης καλλιεργειών για βιοκαύσιμα κλπ.
Το δάσος Γουεχέα εκτείνεται σε μια περιοχή 38000 εκταρίων και πρόκειται για ένα τροπικό δάσος, σχετικά απομονωμένο που προσφέρει καταφύγιο σε ακόμα εννέα είδη πρωτευόντων συμπεριλαμβανομένου του μπαμπουίνου της Βόρνεο και του ουρακοτάγκου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Primatology.
Πηγή: econews.gr