Μια νεκρή αγριόγατα που ανήκει στα προστατευόμενα είδη, εντοπίστηκε από περαστικό στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς, μεταξύ της διασταύρωσης Παρακαλάμου και Κάτω Ραβενιών.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», η αγριόγατα είναι είδος τρωτό και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία. Ζυγίζει 4-7 κιλά και, αν και δεν βλέπει στο σκοτάδι, αντιλαμβάνεται την παραμικρή αναλαμπή, ενώ οι τρίχες στο μουστάκι της τη βοηθούν να βρίσκει το δρόμο της.

Η αγριόγατα είναι μεγαλύτερη από την οικόσιτη γάτα και σε αντίθεση με αυτήν, όταν περπατάει, κρατάει όρθια την ουρά της. Ζει 12-15 χρόνια σε μεγάλα και πυκνά δάση, αλλά και σε ανοιχτά μέρη, όπου υπάρχουν μεγάλες συστάδες δένδρων, φωλιάζει σε κουφάλες δέντρων ή κάτω από βράχους, τρώει και αποθηκεύει λίπος την περίοδο του φθινοπώρου για να αντέξει τις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα.

Σοβαρότατη απειλή για το είδος αποτελεί το ζευγάρωμα με την κοινή γάτα καθώς, όταν πλησιάσει σε κατοικημένες περιοχές, η αγριόγατα πολλές φορές ζευγαρώνει με γάτες.