Την τροφική αλυσίδα προσβάλλουν μικροσωματίδια πλαστικού που προέρχονται από το πλύσιμο ρούχων, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στις παραλίες καταλήγουν «μικροπλαστικά» από συνθετικά ρούχα, τα οποία, κάθε φορά που πλένονται, απελευθερώνουν μέχρι και 1.900 μικροσκοπικές ίνες ανά ένδυμα.
Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι πλαστικά, μικρότερα του ενός χιλιοστού, καταναλώνονταν από τα ζώα και εισέρχονταν στην τροφική αλυσίδα.
Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Περιβαλλοντική Επιστήμη και Τεχνολογία».
Σύμφωνα με τον Δρ. Browne, μέλος του αμερικανικού Ερευνητικού Κέντρου Οικολογικής Ανάλυσης, τα «μικροπλαστικά» προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα γιατί, με βάση τα στοιχεία, βρίσκουν τον τρόπο να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα.
«Από τη στιγμή που τα πλαστικά θα καταναλωθούν, μεταφέρονται από το στομάχι των ζώων στο κυκλοφορικό τους σύστημα και στην ουσία τα κύτταρά τους τα αφομοιώνουν», ανέφερε.
Για να διαπιστώσουν πόσο διαδεδομένη είναι η παρουσία των «μικροπλαστικών» στις ακτογραμμές, οι επιστήμονες πήραν δείγματα από 18 παραλίες σε διάφορες χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία και η Σιγκαπούρη.
«Όπως διαπιστώσαμε, σε όλο τον κόσμο, δεν υπήρχε δείγμα που να μην περιέχει μικροσωματίδια πλαστικού», δήλωσε ο Δρ. Browne, διευκρινίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των «μικροπλαστικών» προερχόταν από ύφασμα.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι από τα διάφορα πολυμερή που μόλυναν τις ακτογραμμές, αυτά που κυριαρχούσαν ήταν ο πολυεστέρας, τα ακριλικά και το νάιλον.
Παράλληλα βρήκαν ότι η συγκέντρωση των «μικροπλαστικών» ήταν σαφώς μεγαλύτερη στις αστικές περιοχές.
Πηγή: econews.gr