Μια δυσάρεστη ρουτίνα για τους κατοίκους του ενεργειακού λεκανοπεδίου της Δυτικής Μακεδονίας έχει γίνει, πλέον, η εκδήλωση επεισοδίων περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας. Κάθε τόσο, με δεδομένη τη δραστηριότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και υπό μετεωρολογικά δυσμενείς συνθήκες, οι ρύποι εγκλωβίζονται στον αέρα της περιοχής προκαλώντας μια ασφυκτική ατμόσφαιρα.
Παρ΄ όλα αυτά υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης τέτοιων επεισοδίων, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Κέντρου Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Ευαγγελόπουλος.
«Το κέντρο γνωρίζει και καταγράφει τις εκπομπές ρύπων, καθώς αν δεν υπήρχαν εκπομπές δεν θα υπήρχε και πρόβλημα. Επίσης με βάση τα μετεωρολογικά μοντέλα που επιχειρούν προβλέψεις για τις επόμενες μέρες μπορούμε να ξέρουμε αν οι συνθήκες θα ευνοήσουν τη συσσώρευση ρύπων, ώστε στη συνέχεια να ειδοποιήσουμε για την απαραίτητη λήψη προληπτικών μέτρων. Τέτοια μέτρα είναι η μείωση του φορτίου του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ή η προσωρινή άρση λειτουργίας των ορυχείων, προκειμένου να μην εκδηλωθεί περιβαλλοντικό επεισόδιο. Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται νομοθετική ρύθμιση» σημειώνει χαρακτηριστικά. Προς το παρόν η διαδικασία που ακολουθείται είναι αφού εκδηλωθεί επεισόδιο να γίνονται οι σχετικές παρεμβάσεις προς τη ΔΕΗ και να λαμβάνονται μέτρα αποκλιμάκωσης της ρύπανσης.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο ενεργειακό λεκανοπέδιο μετά τη νέα συσσώρευση ρύπων από την περασμένη Δευτέρα, αυτή φαίνεται να βελτιώνεται από σήμερα λόγω των νοτίων ανέμων. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο από αύριο το απόγευμα λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.
Σημειώνεται ότι η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τις τελευταίες ημέρες συνέπεσε με δύο επανεκκινήσεις ατμοηλεκτρικών σταθμών στην Καρδιά και την Πτολεμαϊδα, όπου είχε σημειωθεί βλάβη σε λέβητα με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην τηλεθέρμανση.