Το δάνειο δύο πάντα από την Κίνα στο ζωολογικό κήπο Μποβάλ της Γαλλίας καθυστέρησε εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα που ανέτρεψε την ημερήσια διάταξη της συνόδου της Ομάδας των G20, δήλωσε από το Πεκίνο η γαλλίδα υπουργός Οικολογίας Ναταλί Κοσιούσκο-Μοριζέ.

«Τα πράγματα είχαν προχωρήσει πολύ. Δυστυχώς η ελληνική κρίση, η κρίση χρέους, τα επείγοντα ζητήματα της G20 δεν επέτρεψαν να γίνει η τελευταία συζήτηση που ήταν απαραίτητη μεταξύ του κινέζου προέδρου Χου Τζιντάο και του γάλλου προέδρου (Νικολά) Σαρκοζί», δήλωσε η υπουργός που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι τα θέματα θα οριστικοποιηθούν μέσω επιστολών τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνοντας ότι «έχει βρεθεί το ζευγάρι» των πάντα που θα δοθεί στο ζωολογικό κήπο της Μποβάλ.

«Τα πάντα είναι ζώα με συμβολική σημασία για την Κίνα και ένα τέτοιο δάνειο απαιτεί να υπάρχει συμφωνία στο ύψιστο επίπεδο», υπογράμμισε η Κοσιούσκο-Μοριζέ.

Τον Ιανουάριο, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Χου στις ΗΠΑ, η Κίνα είχε ανακοινώσειότι θα παρατείνει κατά πέντε χρόνια το δάνειο δύο πάντα στον ζωολογικό κήπο της Ουάσινγκτον.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ελεύθερα μόλις 1.600 πάντα, ενώ περίπου 300 ζουν σε ζωολογικούς κήπους, κυρίως στην Κίνα.