Με κίνδυνο εξαφάνισης απειλείται ένα νησί στην Ινδία την επόμενη δεκαετία, καθώς οι πλημμύρες το έχουν διαβρώσει σε τέτοιο βαθμό που ήδη το 75% της έκτασής του έχει καταστραφεί.
Είναι το Mousuni, νησί στον Κόλπο της Βεγγάλης, στην περιοχή Sundarban. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι πλημμύρες οφείλονται στην αύξηση της συχνότητας και της έντασης των παλιρροϊκών κυμάτων και το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες άνθρωποι να έχουν μείνει άστεγοι.
Το θαλασσινό νερό «καταλαμβάνει» όχι μόνο τις ακτές του νησιού αλλά και σε απόσταση έως πέντε χιλιόμετρα, καταστρέφοντας την εύφορη γη. Έτσι οι ντόπιοι προσπαθούν να ζήσουν από την αλιεία.
Τώρα, σύμφωνα με τη Daily Mail, τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν έκκληση στο γειτονικό Μπαγκλαντές να φρενάρει την κατασκευή μονάδας άνθρακα στην περιοχή, προειδοποιώντας πως θα απειλήσει σοβαρά το εύθραυστο οικοσύστημα. Η UNESCO προειδοποιεί πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ρύπανση από τη μονάδα να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην περιοχή Sundarban, που βρίσκεται στα σύνορα Ινδίας και Μπαγκλαντές και είναι το σπίτι απειλούμενων τίγρεων της Βεγγάλης και σπάνιων δελφινιών. Λειτουργεί επίσης ως φράγμα σε καταιγίδες και κυκλώνες που έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στα φτωχά παραθαλάσσια χωριά και τα νησιά τα τελευταία χρόνια.
Η μονάδα αποτελεί κοινό πρότζεκτ Ινδίας και Μπαγκλαντές και θα τροφοδοτείται κάθε χρόνο από σχεδόν πέντε τόνους άνθρακα που θα μεταφέρονται από θαλάσσης μέσω του εύθραυστου οικοσυστήματος της περιοχής.