Η βρετανική οργάνωση Conservation Dogs και η αμερικανική Working Dogs for Conservation εκπαιδεύουν σκύλους με σκοπό να τους χρησιμοποιήσουν στον αγώνα για τη διατήρηση ειδών υπό εξαφάνιση.

Η διάσωση γίνεται βασισμένη στην όσφρηση του σκύλου. Με τον ίδιο τρόπο που η ισχυρή όσφρησή τους μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανίχνευση ναρκωτικών έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σκοπό την προστασία ή και για τον εντοπισμό σπάνιων ειδών.

Πέρσι η WWF χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τέτοιους σκύλους κατά τη διάρκεια αποστολής στην Καμπότζη, με στόχο τον εντοπισμό σπάνιων τίγρεων στην περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ. Οι σκύλοι είχαν εκπαιδευτεί στο πλαίσιο προγράμματος του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον να αναγνωρίζουν τη μυρωδιά των περιττωμάτων της τίγρης που κινδυνεύει με αφανισμό.

Οι ιδανικότερες ράτσες σύμφωνα με τους εκπαιδευτές είναι τα λαμπραντόρ και τα σπρίνγκερ σπάνιελ. Η εκπαίδευσή τους διαρκεί περίπου 6 – 12 εβδομάδες, συνήθως με τη χρήση περιττωμάτων που συλλέγονται από ζωολογικούς κήπους. Ο σκύλος μπορεί να εργαστεί από έξι έως οκτώ ώρες με τακτικά διαλείμματα, αναγνωρίζοντας μυρωδιές από απόσταση ακόμη και 100 μέτρων.