Πώς φτιάχνουν τα πουλιά τις φωλιές τους; «Από ένστικτο», θα ήταν η πρώτη απάντηση. Κι όμως, μία νέα έρευνα διαπίστωσε πως τα πουλιά μαθαίνουν πώς να φτιάχνουν τη φωλιά τους και η γνώση αυτή δεν αποτελεί μία δεξιότητα που βασίζεται στο ένστικτο.

Ερευνητές από τρία πανεπιστήμια, του Εδιμβούργου, της Γλασκώβης και του Αγίου Ανδρέα μελέτησαν την καταγραφή πουλιών που φτιάχνουν τις φωλιές τους στην Μποτσουάνα και όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές, αποκαλύφθηκε ο σαφής ρόλος της εμπειρίας.

Το κάθε πουλί είχε διαφορετική «τεχνική» κατά την κατασκευή των φωλιών και καταγράφηκαν παραδείγματα πουλιών που «έχτιζαν» τις φωλιές τους τόσο από τα αριστερά προς τα δεξιά όσο και το αντίστροφο.

Καθώς τα πουλιά αποκτούσαν εμπειρία, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως τους έπεφταν ολοένα και λιγότερα κλαριά.

«Εάν τα πουλιά έφτιαχναν φωλιές σύμφωνα με ένα γενετικό πρότυπο, θα περιμέναμε όλα τα πουλιά να φτιάχνουν τη φωλιά τους με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά. Ωστόσο, δεν έγινε έτσι», δήλωσε ο Δρ. Γουόλς από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Τα πουλιά επέδειξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στην«προσέγγιση» της κατασκευής κι αυτό αποκαλύπτει το ρόλο που παίζει η εμπειρία. Ακόμα και για τα πουλιά, η εξάσκηση οδηγεί στην τελειότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.