Ο ισχυρισμός ότι η μόνιμη κάλυψη πάγου στη Γροιλανδία συρρικνώθηκε κατά 15%, λόγω της αλλαγής του κλίματος, είναι λάθος, παραδέχθηκαν επισήμως σήμερα οι εκδότες του πλέον πρόσφατου Times Compehensive Atlas of the World.
Το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο και μια σημαντική συρρίκνωσή του μπορεί να οδηγήσει σε δραματική αύξηση της στάθμης των θαλασσών στον πλανήτη.
Στην τελευταία -δέκατη τρίτη- έκδοση του άτλαντα, η οποία εμφανίστηκε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων την προηγούμενη εβδομάδα, οι χαρτογράφοι αφαίρεσαν από το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία μια έκταση μεγέθους ίσου με τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία.
Ο Τζέθρο Λένοξ, εκδότης του άτλαντα στον εκδοτικό οίκο HarperCollins, προειδοποίησε ότι «η Γροιλανδία, ενδέχεται, σε περίπου τριάντα χρόνια, να αγγίξει σημείο καμπής, πέραν του οποίου δεν υπάρχει επιστροφή».
Ο ισχυρισμός προκάλεσε την αντίδραση μερίδας της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Ο ειδικός σε θέματα παγετώνων στο Scott Polar Research Institute, στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Πόουλ Κριστόφερσεν έσπευσε να αμφισβητήσει το νούμερο.
Τόνισε πως «πιστεύουμε ότι το ποσοστό 15% συρρίκνωσης της μόνιμης κάλυψης πάγου στη Γροιλανδία, από την έκδοση του προηγούμενου άτλαντα, πριν από 12 χρόνια, είναι και λανθασμένο και παραπλανητικό».
Έγειρε, παράλληλα, ζητήματα ακρίβειας των χαρτών της Γροιλανδίας στην καινούργια έκδοση. Διευκρίνισε ότι το ινστιτούτο συνέκρινε πρόσφατες φωτογραφίες από δορυφόρο με τους εν λόγω χάρτες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλοί παγετώνες και μόνιμη κάλυψη πάγου σε σημεία που ο Times Atlas αποτυπώνει περιοχές ελεύθερες από πάγο και καινούργια νησιά.
Από την πλευρά του ο εκδοτικός οίκος απολογείται για το ποσοστό συρρίκνωσης που αναφέρθηκε στο δελτίου Τύπου που διανεμήθηκε αλλά υπερασπίζεται «την ακρίβεια όλων των χαρτών τόσο στην πρόσφατη όσο και στις παλαιότερες εκδόσεις του Times Atlas.