«Πολιορκία» στις ακτές της Κέρκυρας φέρεται πως κάνουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι χελώνες καρέτα- καρέτα, προκαλώντας το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων, αλλά και ξένων ιχθυολόγων.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ιχθυολόγος, Σταμάτης Γκίνης, είναι η τέταρτη συνεχή χρονιά που οι χελώνες καρέτα- καρέτα, που προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, βρίσκουν καταφύγιο στις ακτές της δυτικής Κέρκυρας, προκειμένου να γεννήσουν τα αυγά τους.
Ο σημαντικότερος τόπος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας είναι η Ζάκυνθος, όπου βρίσκεται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Μάλιστα, η φετινή χρονιά καταγράφεται ως η παραγωγικότερη των τελευταίων δέκα ετών, με πολύ μεγάλο αριθμό χελωνών και κατά συνέπεια φωλιών, στις παραλίες του κόλπου του Λαγανά.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι χελώνες επισκέπτονται και τις αμμώδεις παραλίες της δυτικής Κέρκυρας, που έχουν εντοπιστεί αρκετές φωλιές, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκίνης.
Σημειώνει επίσης ότι εμφάνιση χελωνών έχουν παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια και οι Ιταλοί συνάδελφοί του ιχθυολόγοι, στις ακτές της δυτικής Αδριατικής θάλασσας.
«Διανύουμε την περίοδο ωοτοκίας της χελώνας και η παρουσία της στις κερκυραϊκές ακτές είναι όλο και συχνότερη, τονίζει ο κ. Γκίνης, περιγράφοντας την ιδιαίτερη διαδικασία που εκτελείται, καθώς όπως αναφέρει, «η τεράστια χελώνα προβαίνει πρώτα στον πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας της άμμου καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν και μετά αποφασίζει, αν θα γεννήσει τα αυγά της».
Η αύξηση των χελωνών καρέτα- καρέτα και δη στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τον κ. Γκίνη, φέρεται ότι οφείλεται στη μείωση των ψαράδων, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και την παιδεία των νεότερων, όχι μόνο ψαράδων, αλλά και ιδιοκτητών κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που μόλις εντοπίσουν ίχνη της συγκεκριμένης χελώνας, ενημερώνουν τους αρμοδίους και συνάμα προσπαθούν να τις προστατέψουν.
Πάντως, έχουν εντοπιστεί και νεκρές χελώνες στις ακτές της Κέρκυρας, που είτε τραυματίστηκαν θανάσιμα από διερχόμενο ταχύπλοο σκάφος, είτε έπεσαν θύματα ανίδεων λουόμενων.
«Πρέπει να τις προστατέψουμε, όσο καλύτερα μπορούμε, αν τις εντοπίσουμε, είναι καλύτερα να τις αφήσουμε ήσυχες και ανεμπόδιστες να επιτελέσουν το θαυμάσιο έργο της ωοτοκίας τους», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκίνης.