Ένα «πράσινο» σχολικό συγκρότημα, που θα λειτουργεί με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόκειται να κατασκευαστεί στην Κοζάνη.
Το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο που εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» θα αλλάξουν πρόσωπο.
Ο αρχιτεκτονικός και ενεργειακός σχεδιασμός που προτάθηκε από τους μελετητές περιλαμβάνει πρόβλεψη χώρων εντός του σχολικού συγκροτήματος για χρήση και από τους κατοίκους της περιοχής σε ώρες εκτός λειτουργίας (π.χ. βιβλιοθήκη και ειδικές αίθουσες), πρότυπο βιοκλιματικό χαρακτήρα ως προς τον σχεδιασμό και ενσωμάτωση συστημάτων ΑΠΕ (ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία), δυνατότητα ενοποίησης των αιθουσών διδασκαλίας μεταξύ τους και με τους χώρους των διαλειμμάτων, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως (αίθουσες πολλαπλών χρήσεων).
«Οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου τόσο σε ό,τι αφορά το ρεύμα όσο και τη θέρμανση, υπολογίζονται στο 55% σε σχέση με ένα συμβατικό κτίριο αντίστοιχου μεγέθους, και αυτό λόγω της βιοκλιματικής κατασκευής του» λέει ο κ. Κώστας Ισπόγλου, διευθύνων σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης Ενεργού Πολεοδομίας (ΔΕΠΕΠΟΚ) του δήμου Κοζάνης, η οποία έχει την ευθύνη της κατασκευής του δωδεκαθέσιου δημοτικού σχολείου που θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει συνολικά 300 μαθητές.
«Οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου θα καλύπτονται από ένα σύστημα ΑΠΕ όπως ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία και τηλεθέρμανση. Επιπλέον στο σχολείο προβλέπεται δημιουργία χώρων, όπως βιβλιοθήκες, τους οποίους θα μπορούν ν α χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής σε ώρες εκτός λειτουργίας του».
Το σχολικό αυτό συγκρότημα θα κατασκευασθεί με προδιαγραφές που θα αξιοποιούν τις υποδομές και υπηρεσίες του ευρυζωνικού δικτύου, ώστε οι μαθητές να έχουν γρήγορη πρόσβαση στο Internet και να είναι εφικτές οι τηλε-συνεργασίες.
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι 48 μήνες, η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε 9.123.000 ευρώ και η ημερομηνία λήξης προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου του 2015.