Χειρότερη γίνεται η κλιματική αλλαγή από τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα καθώς όχι μόνο γίνονται ανθεκτικότερα τα μικρόβια, αλλά απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και περισσότερο μεθάνιο.
Οι ερευνητές που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of the Royal Society B» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας πειραματίστηκαν με τη χορήγηση επί τρεις μέρες σε αγελάδες ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου αντιβιοτικού, της τετρακυκλίνης, αναλύοντας την ποσότητά του στα περιττώματα των ζώων.
Διαπιστώθηκε ότι όσες αγελάδες έπαιρναν το αντιβιοτικό απελευθέρωναν κατά μέσο όρο 80% περισσότερο μεθάνιο, ένα ισχυρό «αέριο του θερμοκηπίου», σε σχέση με όσες δεν είχαν πάρει τετρακυκλίνη. Η αύξηση αυτή αποδίδεται πιθανότατα στον πολλαπλασιασμό των μεθανογόνων μικροοργανισμών στο έντερο των ζώων, καθώς τα αντιβιοτικά είχαν καταστείλει άλλα μικρόβια.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, προς το παρόν, παραμένει ασαφές κατά πόσο η αύξηση του μεθανίου αφορά όλα τα είδη αντιβιοτικών που δίνονται στα ζώα, πέρα από τις τετρακυκλίνες.
Μια άλλη πρόσφατη μελέτη είχε εκτιμήσει ότι το μεθάνιο που εκλύεται από τα ζώα της κτηνοτροφίας, αποτελεί περίπου το 4% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που σχετίζονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες.