Οι ηλεκτρονικές μας συσκευές δεν απειλούνται μόνο από ιούς και από χάκερ, αλλά και από το ίδιο το περιβάλλον. Ο ήλιος και συγκεκριμένα οι ηλιακές καταιγίδες, είναι ικανές να θέσουν εκτός λειτουργίας ή ακόμα χειρότερα να βραχυκυκλώσουν μόνιμα διάφορα ηλεκτρονικά κυκλώματα σε μια πληθώρα συσκευών.
Οι ηλιακές καταιγίδες προκαλούνται από μαζικές εκρήξεις στον ήλιο και τα ξημερώματα της Τετάρτης, δημιουργήθηκε μία ιδιαιτέρως ισχυρή.
Η έκρηξη αυτή ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία ένα σύννεφου καταιγίδας, δέκα τόνων, που διέσχισε το διάστημα με ταχύτητα 8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το φαινόμενο πραγματοποιήθηκε στην πλευρά που δεν αντίκριζε τη Γη, οπότε δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στις δορυφορικές επικοινωνίες.
Ο ήλιος βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, από μία σχετικά ήσυχη περίοδο σε μία πιο ενεργητική. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει μια αύξηση των ηλιακών εκρήξεων για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια. Η τελευταία, τέτοιας έντασης, ήταν το Δεκέμβριο του 2006.
Παράλληλα, προειδοποιούν ότι οι επερχόμενες ηλιακές καταιγίδες θα μπορούσαν να έχουν «καταστροφικές» συνέπειες για την ανθρώπινη τεχνολογία, όταν φθάσουν στην αιχμή τους σε δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα, η εθνική υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, διαμήνυσε ότι οι καταιγίδες αποτελούν μια αυξανόμενη απειλή για τις υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως είναι οι δορυφορικές επικοινωνίες, τα συστήματα πλοήγησης και οι ηλεκτρονικοί εξοπλισμοί.
Οι ηλιακές καταιγίδες απελευθερώνουν σωματίδια που προσωρινά μπορούν να απενεργοποιήσουν ή μόνιμα να καταστρέψουν ευαίσθητα κυκλώματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το Φεβρουάριο, αστρονόμοι, προειδοποίησαν ότι η ανθρωπότητα είναι πιο ευάλωτη από ποτέ, απέναντι σε έναν τέτοιου είδους κίνδυνο και ότι ο πλανήτης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μία ηλεκτρονική καταστροφή από έναν ηλιακό «τυφώνα Κατρίνα».
Μια μαζική ηλιακή έκρηξη θα μπορούσε να απελευθερώσει κύματα ακτινοβολίας και φορτισμένων σωματιδίων ικανά να καταστρέψουν τα δορυφορικά συστήματα υπεύθυνα για το συγχρονισμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών, της αεροπορικής πλοήγησης, ακόμα και των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Ενώ, αν είναι ισχυρή αρκετά θα μπορούσε να «γονατίσει» τις χρηματιστηριακές αγορές και να προκαλέσει διακοπές στην ηλεκτροδότηση για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.
Οι πιθανότητες μίας τόσο δυνατής έκρηξης, είναι ολοένα και περισσότερες, μιας και ο ήλιος μεταβαίνει στη πιο δραστήρια περίοδό του, από τον 11 στον 12 φυσικό του κύκλο.
Μία πρώτη γεύση είχαμε πάρει τον Φεβρουάριο, όπου μία ισχυρότατη έκρηξη προκάλεσε την διακοπή των τηλεπικοινωνιών.
Οι εκρήξεις αυτές απελευθερώνουν κύματα ακτίνων Χ και υπεριώδους ακτινοβολίας που φθάνει στη Γη μέσα σε λίγα λεπτά, διαταράσσοντας τα ραδιοσήματα και τα ηλεκτρονικά συστήματα των δορυφόρων.
Είκοσι λεπτά με δέκα λεπτά αργότερα, ακολουθεί ένα ξέσπασμα ενεργητικών σωματιδίων που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στους δορυφόρους. Η τελική φάση έρχεται μετά από 15 με 30 ώρες, όταν υπερφορτισμένο πλάσμα συγκρούεται στον γήινο μαγνητικό πεδίο.
Το πλάσμα αυτό είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία του βόρειου σέλαος και μπορεί να δημιουργήσει επαγωγικά ηλεκτρικό ρεύμα σε καλώδια και στις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο ήλιος αλλάζει φυσικούς κύκλους κάθε 11 περίπου χρόνια.