Το ενδεχόμενο να μειώσει τον αριθμό των κρατών που συμμετέχουν στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα εξετάζει ο ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας. Η πρόταση περιλαμβάνεται στην έκθεση που δημοσίευσαν την Τετάρτη τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τις εναλλακτικές επιλογές σε περίπτωση που δεν υπογραφεί συμφωνία για την αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που λήγει το 2012.
Τα συμβαλλόμενα μέρη στο Πρωτόκολλο του Κιότο ζήτησαν τον Ιούνιο από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα να παρουσιάσει νόμιμες εναλλακτικές επιλογές ώστε να παρακαμφθεί το «πολιτικό κενό».
Μια από τις εναλλακτικές επιλογές, που δεν παραβιάζει τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή, είναι η μείωση του αριθμού των συμβαλλόμενων μερών που απαιτούνται για την έγκριση και την υιοθέτηση νέων στόχων.
«Η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία», επισημαίνεται στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Η επικύρωση της συμφωνίας που θα διαδεχτεί το Πρωτόκολλο του Κιότο δε θα πρέπει να καθυστερήσει, καθώς το ζητούμενο είναι η περαιτέρω ενίσχυση των στόχων στο υπάρχον κείμενο. «Αν η νέα συνθήκη ή οι νέοι στόχοι αργήσουν να τεθούν σε ισχύ, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει κενό μεταξύ του τέλους της πρώτης δεσμευτικής περιόδου και την έναρξη της δεύτερης δεσμευτικής περιόδου (για τη μείωση των εκπομπών)», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Το Πρωτόκολλο του Κιότο έθεσε ανώτατο όριο εκπομπών σε περίπου 40 αναπτυγμένες χώρες για την περίοδο 2008 – 2012. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Πρωτοκόλλου, για να τεθούν σε εφαρμογή νέοι στόχοι απαιτείται συμφωνία ¾ των συμβαλλόμενων μερών, δηλαδή 143 κράτη.
Μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης, το ενδεχόμενο υπογραφής μιας νέας συμφωνίας φαντάζει ακόμα πιο μακρινό, ωστόσο ακόμα και αν αυτό συνέβαινε, η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια τουλάχιστον 100 κρατών. Υπενθυμίζεται ότι για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο πέρασαν οχτώ χρόνια. Έχουν ήδη περάσει τρία χρόνια διαπραγματεύσεων και η προθεσμία της Κοπεγχάγης χάθηκε. Όλες οι ελπίδες εναποτίθενται στη Σύνοδο του ΟΗΕ στο Κανκούν του Μεξικού το Νοέμβριο, ωστόσο ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος για την υπογραφή νέας δεσμευτικής συμφωνίας.
Σημειώνεται ότι αν μέχρι το 2012 δεν έχει υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία, το μέλλον των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, αξίας 20,6 δισ. δολαρίων, είναι αβέβαιο.
Πηγή: econews.gr