Όσοι ταξιδεύουν με σκάφος ή κάνουν διακοπές σε κάποια απόμερη νησιωτική παράκτια περιοχή δεν είναι καθόλου απίθανο να έχουν απρόσμενη παρέα στις διακοπές τους κάποιο από τα θηλαστικά που ζουν στις ελληνικές θάλασσες, δελφίνια, φώκιες ή και μεγαλύτερα κητώδη.
Σε περίπτωση μιας τέτοιας συνάντησης, η MOm συμβουλεύει:
-Κρατάμε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων
-Διατηρούμε παράλληλα πορεία, δεν κατευθυνόμαστε ποτέ πάνω σε δελφίνια και δεν εισχωρούμε με το σκάφος στο κοπάδι
-Δεν αυξομειώνουμε την ταχύτητα του σκάφους και δεν αλλάζουμε πορεία ώστε να μην τα τρομάξουμε
-Εάν μας πλησιάσουν δελφίνια συνεχίζουμε την πορεία μας και απολαμβάνουμε την επαφή!
-Σε περίπτωση μεγάλων κητωδών (π.χ φυσητήρες) μειώνουμε την ταχύτητά μας κάτω από τους 3 κόμβους από απόσταση 200 μέτρων
-Ποτέ δεν τοποθετούμαστε μπροστά τους, κόβοντας την πορεία τους, και ποτέ δεν κατευθυνόμαστε κάθετα προς αυτά
-Σε καμία περίπτωση δεν επιχειρούμε να κολυμπήσουμε με δελφίνια ή μεγαλύτερα κητώδη για να μην τα ενοχλήσουμε και να μην προκαλέσουμε τυχόν επιθετική συμπεριφορά
-Δεν προσπαθούμε να τα αγγίξουμε ή να τα ταΐσουμε
-Σε περίπτωση που συναντήσουμε μεσογειακή φώκια, είτε στη θάλασσα είτε στην ακτή δεν τη πλησιάζουμε. Ειδικά στο τέλος του καλοκαιριού, εάν δούμε θηλυκή φώκια με το νεογέννητο μικρό της είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο λόγος είναι πως εάν η μητέρα τρομάξει θα φύγει αφήνοντας το μικρό της, το οποίο δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο του.
-Τραβάμε όσο μπορούμε φωτογραφίες και βίντεο. Εάν πρόκειται για κητώδες επικοινωνούμε με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος στο [email protected] ενώ εάν πρόκειται για μεσογειακή φώκια επικοινωνούμε με τη Mom στο 210 5222888.