Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. ξεκίνησαν από κοινού, με δύο διαφορετικές μεθοδολογίες, δειγματοληψίες/μετρήσεις για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 και PM2.5 στη Θεσσαλονίκη και την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών ταυτοποίησης των πηγών εκπομπής τους.
Οι μετρήσεις γίνονται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Development of A Cost Efficient Policy Tool for reduction of Particulate Matter in AIR (ACEPT-AIR) – LIFE09 ENV/GR/000289», το οποίο συντονίζει το Ερευνητικό Κέντρο “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” (Συντονιστής: Δρ. Κ. Ελευθεριάδης) και συμμετέχει το Α.Π.Θ. (Επιστημονικώς υπεύθυνη: καθηγήτρια Κ. Σαμαρά-Κωνσταντίνου).
Βασικός σκοπός του προγράμματος ACEPT-AIR είναι η ανάπτυξη ενός εργαλείου περιβαλλοντικής πολιτικής που θα δώσει τη δυνατότητα στους αρμόδιους για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα φορείς να εντοπίζουν, να ποσοτικοποιούν και να ιεραρχούν τις συνεισφορές των διαφόρων πηγών εκπομπής στα μετρούμενα επίπεδα συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων. Επί μέρους στόχοι είναι:
• η κατανόηση της επίδρασης των διαφόρων πηγών στις παρατηρούμενες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων και ειδικότερα εκείνων που στατιστικά οδηγούν σε υπερβάσεις των θεσμοθετημένων ορίων.
• η αξιολόγηση της συνεισφοράς των ανθρωπογενών και φυσικών πηγών, ειδικά σε περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις
• η ανάπτυξη μεθοδολογιών και εργαλείων βοήθειας για τη λήψη αποφάσεων από τις Αρχές, ακόμα και μετά από πιθανές μελλοντικές αλλαγές στις εκπομπές και στις κλιματικές συνθήκες, με στόχο πάντα την αειφόρο ανάπτυξη.
Οι δειγματοληψίες/μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε δύο περιόδους, κατά τη θερμή και την ψυχρή περίοδο του έτους σε δύο περιοχές του αστικού πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης (κέντρο πόλης και άνω πόλη).
Στο παραπάνω πρόγραμμα συμμετέχουν, επίσης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πολυτεχνείο Κρήτης, η εταιρεία Axon Envirogroup Ltd, το ΥΠΕΚΑ, το ΕΚΕΤΑ, ενώ ανάλογες μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και το Βόλο.