Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Κάλχας» θα αναπτυχθεί ένα σύστημα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε δυο περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας, στο Γράμμο και στον Τρόοδο, την ψηλότερη οροσειρά της Κύπρου.
Η παρουσίαση του συστήματος για την πυροπροστασία των δασών έγινε το πρωί στο Κέντρο Πληροφόρησης για τον Γράμμο, στο Νεστόριο, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο «Αρκτούρος».
Όπως τονίστηκε, η υλοποίηση του προγράμματος «Κάλχας» αναμένεται να προσφέρει ένα ιδιαίτερα χρήσιμο -σε επιχειρησιακό επίπεδο- εργαλείο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων διαχείρισης και συντονισμού των αρμόδιων φορέων σε πραγματικές συνθήκες πυρκαγιάς ή να χρησιμοποιηθεί σε επίπεδο σεναρίων για την εκπαίδευση των αρμόδιων φορέων και τον προγραμματισμό ανάπτυξης των αναγκαίων υποδομών.
Τα κύρια στάδια υλοποίησης του προγράμματος περιλαμβάνουν την καταγραφή-αποτύπωση των χλωριδικών ειδών των δύο περιοχών σε Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS), τον καθορισμό των πιθανών περιοχών ανάφλεξης και την ανάπτυξη μιας νέας υπολογιστικής πλατφόρμας προσομοίωσης για την εκτίμηση της εξέλιξης των δασικών πυρκαγιών. Η πλατφόρμα θα συνδεθεί με δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και καταγράφοντας διαρκώς τις περιβαλλοντικές συνθήκες θα επικαιροποιηθεί σε αληθή χρόνο την πρόβλεψη εξέλιξης της πυρκαγιάς.
Προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση είκοσι μετεωρολογικών σταθμών που θα διασυνδεθούν ασύρματα με την υπολογιστική πλατφόρμα, η διετής πιλοτική εφαρμογή-βελτιστοποίηση του συστήματος και η, μέσω διαδικτύου, διάθεση -στους αρμόδιους φορείς- των δεδομένων και προβλέψεων εξέλιξης των ενδεχόμενων πυρκαγιών.
Το έργο, προϋπολογισμού 2.340.839 ευρώ, είναι χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. (πρόγραμμα LIFE+) με φορείς συγχρηματοδότησης και υλοποίησης το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Terra Nova Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τη Μapak Electronics, τον «Αρκτούρο» και την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου.