Με την αγωνιώδη έκκληση, η φύση να μην πληρώσει την κρίση, το «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) – Ελλάς» κατέθεσε στο νέο υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, την 7η έκθεσή του για την περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα, στην οποία διαπιστώνει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά βήματα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η έκθεση «Δεσμεύσεις για εφαρμογή – Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα» αποτυπώνει με λεπτομέρειες την κατάσταση στη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει και τις απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες που θεωρεί ότι πρέπει να αναληφθούν από την πολιτική ηγεσία.
Στην επιστολή του προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, αναφέρει ότι «πάγια θέση μας είναι πως σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης, η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελέσει βασικό πυλώνα για μια πραγματικά βιώσιμη και υγιή αναπτυξιακή πορεία της χώρας».
Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να προασπίσει τις θετικές για το περιβάλλον κατακτήσεις και να μην γίνουν εκπτώσεις με τη δικαιολογία του εύκολου οικονομικού οφέλους.
Στην 7η έκθεσή της, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς αναφέρεται αναλυτικά στις θετικές εξελίξεις που υπήρξαν, όπως το νομοσχέδιο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη δημιουργία του Πράσινου Ταμείου, το οποίο χαρακτηρίζει ορόσημο για τα περιβαλλοντικά πράγματα, την εφαρμογή των φωτοβολταϊκών σε κατοικίες για ενεργειακή εξοικονόμηση.
Από την άλλη πλευρά, η περιβαλλοντική οργάνωση χαρακτηρίζει «επίθεση» στο περιβάλλον το νόμο «fast track», για την επιτάχυνση των επενδύσεων και εκφράζει τις ανησυχίες της για την αποδυνάμωση των περιβαλλοντικών υπηρεσιών, κυρίως δασικών, που, όπως υπογραμμίζει, «καλούνται να ελέγξουν σε τοπικό επίπεδο το έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος».
Τέλος, το WWF Ελλάς επισημαίνει τον κίνδυνο να υποβαθμιστεί το ισχύον καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι στόχοι του μνημονίου.