Μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Ελλάδας είναι το Θριάσιο Πεδίο, το οποίο περιλαμβάνει τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, μιας και εκεί είναι συγκεντρωμένο το 40% της βιομηχανίας, με τις βιομηχανικές μονάδες να αριθμούνται στις 670.
Η περιβαλλοντική επιβάρυνση του Θριάσιου αφορά ολόκληρη την Αττική, γιατί οι ρύποι της Ελευσίνας μεταφέρονται, μέσω του αέρα και των νερών, σε όλο το λεκανοπέδιο όπου εκεί αθροίζονται με τους αστικούς ρύπους και τους ρύπους που προέρχονται από τα υπόλοιπα γειτονικά βιομηχανικά κέντρα.
Συγκεκριμένα στο ρεύμα «Μαύρη Ώρα», που ξεκινά από τις βόρειες περιοχές του Ασπροπύργου και καταλήγει στον Σκαραμαγκά, υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις ολικού, αλλά και εξασθενούς χρωμίου, ουσία στην οποία οφείλεται μεγάλο μέρος των θανάτων κάθε μορφής ζωής στον Ασωπό ποταμό, καθώς και η εκτόξευση των ποσοστών καρκίνου στα Οινόφυτα και σε άλλα χωριά της Βοιωτίας.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα, την εκπόνηση «Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Δυτική Αττική», ώστε να αντιμετωπιστεί η μόλυνση στην περιοχή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον εντοπισμό των εδαφών που έχουν ρυπανθεί και των πηγών παραγωγής επικίνδυνων αποβλήτων, όπως επίσης τη συλλογή και μεταφορά των αποβλήτων, την απομάκρυνση των μπαζών και την αποκατάσταση του τοπίου.