Τη ρύπανση του Θερμαϊκού Κόλπου και την έλλειψη πρασίνου θεωρούν οι Θεσσαλονικείς ως τα κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης. Αυτό προκύπτει από ψηφοφορία που διεξήχθη, σε δείγμα 3.831 ατόμων, την περασμένη Κυριακή κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Οι δύο παραπάνω παράγοντες «ενοχοποιήθηκαν» περισσότερο για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην πόλη με ποσοστό 17% ο καθένας ενώ ακολούθησαν με 16% το κυκλοφοριακό πρόβλημα και η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών. Μικρότερα ήταν τα ποσοστά των αστικών απορριμμάτων με 13%, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με 12% και της ηχορύπανσης με 9%.
Εξάλλου, σύμφωνα με το Δήμο, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, πενήντα εθελοντές συμμετείχαν σε διαδικτυακό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον υπολογισμό του ενεργειακού αποτυπώματος κάθε νοικοκυριού.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια υπολογισμού του ποσοστού του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύουν στην ατμόσφαιρα οι καθημερινές δραστηριότητες ενός νοικοκυριού ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν ότι βρισκόμαστε σε μια μέση κατάσταση», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έκαναν οι εκπρόσωποι του Τμήματος Περιβάλλοντος της αντιδημαρχίας, όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούν για τη θέρμανσή τους φυσικό αέριο, αν και υπάρχουν αρκετοί ακόμη που ζεσταίνονται με πετρέλαιο.
Μικρό ποσοστό, κάτω του 5%, δήλωσε ότι δε χρησιμοποιεί κανένα μέσο θέρμανσης για οικονομικούς λόγους, ενώ άλλοι επιλέγουν τα κλιματιστικά, ακόμα και για τη θέρμανση. Από την άλλη πλευρά, έγινε γνωστό ότι η μόνωση των κτιρίων τις περισσότερες φορές απουσιάζει παντελώς, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για τη θέρμανση ενός σπιτιού.
Το γεγονός αυτό, άλλωστε, αποδόθηκε στην παλαιότητα των κτισμάτων αλλά και στην αδιαφορία των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους.
«Τα παραπάνω στοιχεία είναι απλώς ενδεικτικά καθώς το δείγμα των εθελοντών που συμμετείχαν στο διαδικτυακό πρόγραμμα ήταν πολύ μικρό. Ωστόσο είναι στις προθέσεις μας να ασχοληθούμε περισσότερο με το θέμα ώστε να έχουμε μια αναλυτικότερη «ενεργειακή αποτύπωση» από ένα επαρκές στατιστικό δείγμα των κατοίκων της πόλης, ώστε αναλόγως να ληφθούν μέτρα ή να δοθούν κατευθύνσεις», προσθέτει ο κ. Ζέρβας.