Κάθε φορά που το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα δέχεται μια άρρωστη ή τραυματισμένη χελώνα, η πρώτη σκέψη είναι η στιγμή που θα ξαναπάρει το δρόμο προς την ελευθερία.

Και να, λοιπόν, πώς ένας αποχωρισμός μπορεί να γίνει χαρούμενο γεγονός:

Τον Σεπτέμβρη του 2010, η ερευνητική ομάδα* του ΑΡΧΕΛΩΝ, εντόπισε μια θαλάσσια χελώνα στον Αμβρακικό Κόλπο, η οποία φαινόταν κάπως αδύναμη. Αφού την έπιασαν εύκολα, πράγμα το οποίο αποτελεί δείγμα ότι η χελώνα δεν ήταν υγιής, τη μετέφεραν στο σταθμό Α’ βοηθειών στη Κόπραινα. Αργότερα, στην Γλυφάδα πια, διαπιστώθηκε (με ακτινογραφία) ότι η χελώνα έπασχε από πνευμονία και αμέσως ξεκίνησε το πρόγραμμα περίθαλψης. Κι ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέρρωσε πλήρως, έπρεπε να περιμένουμε τους πιο ζεστούς μήνες για να την απελευθερώσουμε. Τελικά, δεν μας φάνηκε και πολύ περίεργο που η «Σμαρώ» ήταν η πρώτη μας απελευθέρωση για το 2011!

Την Δευτέρα, 30/05, απόγευμα για να μην έχει πολύ ήλιο και κόσμο στη παραλία, την είδαμε να βρίσκει το δρόμο προς τη θάλασσα και της ευχηθήκαμε κι εμείς «Καλό ταξίδι».

Τους επόμενους μήνες κι άλλες χελώνες θα ακολουθήσουν τη Σμαρώ. Οι απελευθερώσεις γίνονται μεσοβδόμαδα, ώστε να αποφεύγεται η κίνηση πολλών σκαφών στη θάλασσα. Το σημείο απο το σημείο θα απελευθερωθεί η χελώνα επιλέγεται με βάση την απευθείας σύνδεση με ανοιχτή θάλασσα. Επίσης, ελέγχονται και τα ρεύματα της θάλασσας για να είμαστε σίγουροι ότι η χελώνα θα καταφέρει να «ξανοιχτεί».

Κάθε απελευθέρωση είναι ξεχωριστή για τους ανθρώπους του ΑΡΧΕΛΩΝ. Για τους εθελοντές που φροντίζουν καθημερινά τις χελώνες που φιλοξενούνται στο ΚΔΘΧ, για τον υπεύθυνο Δικτύου Διάσωσης, Παύλο Τσάρο, που έχει δει τόσες χελώνες να έρχονται και να φεύγουν αλλά και για τους επισκέπτες του ΚΔΘΧ και φίλους του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ίσως κάθε φορά που λέμε αντίο σε μια χελώνα, να αισθανόμαστε μια μικρή ικανοποίηση και ταυτόχρονα μια επιπλέον ανάγκη να συνεχίσουμε το έργο μας συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σε ένα κομμάτι της προστασίας της βιοποικιλότητας. Ίσως, πάνω στο καβούκι μιας χελώνας που απομακρύνεται, να βλέπουμε τις δικές μας ελπίδες μας για ένα κόσμο συνολικά καλύτερο να ταξιδεύουν μαζί της και να διαδίδονται. (Εύα Βάσιου)

*Από το 2004 ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάνει 2 αποστολές το χρόνο στον Αμβρακικό Κόλπο. Το πρόγραμμα διεξάγεται από τον Alan Rees, παλιό εθελοντή και πρώην Επιστημονικό Υπεύθυνο του ΑΡΧΕΛΩΝ, και αφορά κυρίως στη σύλληψη και μαρκάρισμα των χελωνών που ενδημούν στον Κόλπο.