Κουνούπια, αράχνες, σκαθάρια και διάφορα άλλα έντομα παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος είναι πολύ αποτελεσματικά στο να… σας χαλάνε τις καλοκαιρινές σας διακοπές!

Γι’ αυτό προτού κλείσετε τις βαλίτσες και αναχωρήσετε για άλλους προορισμούς, φροντίστε να πάρετε το απαραίτητο «φαρμακείο» μαζί σας για να αντιμετωπίσετε τους ενοχλητικούς «φίλους» σας!


Η Triatoma infestans απαντάται στο Μεξικό και την Κεντρική και Νότια Αμερική και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί μεταδίδει τη νόσο Chagas, μια χρόνια ασθένεια που πλήττει την καρδιά και το στομάχι και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο!


Τη Lonomia obliqua θα τη βρείτε κυρίως στη Βραζιλία και την Αργεντινή αλλά και στις γειτονικές τους χώρες. Πρέπει να τη φοβάστε γιατί οι κάμπιες της εκκρίνουν μια πανίσχυρη τοξίνη, που μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία και μαζική ανεπάρκεια των οργάνων.


Το Culicoides spp. βρίσκεται… σχεδόν παντού! Αν σας τσιμπήσει ενώ βρίσκεστε στη Βραζιλία ή τον Αμαζόνιο μπορεί να σας μεταδώσει πυρετό Oropouche.


Το Paederus sp. απαντάται σε πολλές χώρες του κόσμου. Προσγειώνεται στο δέρμα αλλά δεν δαγκώνει. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να το χτυπάνε πάνω στο σώμα τους θέλοντας να το σκοτώσουν και τότε είναι που εκκρίνει μια δηλητηριώδη ουσία, που δημιουργεί επίπονες φουσκάλες!


Η Vespa mandarina japonica ζει στην Ιαπωνία, την Κίνα, την Ταϊβάν και την Κορέα. Με το τσίμπημά της εκκρίνει μια ισχυρή νευροτοξίνη που μπορεί να αποβεί μοιραία.


Η Taenia solium απαντάται στη Νότια Αμερική, την Αφρική και σε μερικές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι… να πλένετε καλά τα χέρια σας κάθε φορά που βγαίνετε από το μπάνιο!


Το Ixodes scapularis θα το βρείτε στις ανατολικές ΗΠΑ, ενώ κάποια είδη αυτού ζουν και στις δυτικές πολιτείες και την Ευρώπη. Οι νύμφες του μεταδίδουν τη δύσκολα ιάσιμη νόσο του Lyme.


To Tunga penetrans ζει σε τροπικές παραλίες της Λατινικής Αμερικής, στην Καραϊβική, την Ινδία και την Αφρική. Τα μικροσκοπικά αυτά έντομα γεννούν τα αυγά τους ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών δημιουργώντας πληγές που μπορούν εύκολα να μολυνθούν.


Το Centruroides sp. ζει στις νότιες αμερικανικές πολιτείες και στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Το δηλητήριό του προκαλεί φριχτούς πόνους, δυσκολία στην αναπνοή και μπορεί να αποβεί μοιραίο για παιδιά.


Το Cimex lectularius ψάξτε το… στο κρεβάτι σας! Τα έντομα και ακάρεα που ζουν στο κρεβάτι σας δε μεταδίδουν θανατηφόρες ασθένειες, αλλά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.