Αν η οικολογική σας συνείδηση χτυπάει καμπανάκι κάθε φορά που ανάβετε τα φώτα στο σπίτι, τότε επιλέξτε καλύτερους τρόπους φωτισμού και σώστε, εκτός από το περιβάλλον, και την τσέπη σας!
Επιλέξτε CFL λαµπτήρες
Οι ενεργειακοί λαµπτήρες παράγονται σε διάφορα σχήµατα, µεγέθη και χρώµατα ενώ προσφέρουν οικονομία. Κοστίζουν λίγο περισσότερο από τους αντίστοιχους πυρακτώσεως αλλά χρησιµοποιούν το 1/4 της ενέργειας και διαρκούν πολύ περισσότερο (10.000 ώρες). Επίσης, το θερµικό φορτίο του χώρου είναι µικρότερο τους καλοκαιρινούς µήνες, αυτό σηµαίνει λιγότερη ενέργεια για ψύξη.
Ανακαλύψτε τα LED
LED σηµαίνει χαµηλής εκποµπής λυχνία (Light Emitting Diode). Η τεχνολογία LED προσφέρει περισσότερη οικονοµία και διάρκεια από τους ενεργειακούς λαµπτήρες.
Αξιοποιείστε το φυσικό φως
Η καλύτερη πηγή φωτισµού είναι ο ήλιος. Κατά τη διάρκεια της ηµέρας τραβάτε τις κουρτίνες, φαίνεται απλό αλλά σκεφθείτε πόσες φορές ανάβετε φως κατά τη διάρκεια της ηµέρας. Αν χτίζετε ή ανακαινίζετε το χώρο σας αφήστε µεγάλα ανοίγµατα για παράθυρα ή µπαλκονόπορτες στη νότια πλευρά του κτιρίου.
Χρησιμοποιείστε ροοστάτες και χρονοδιακόπτες
Με τους ροοστάτες έχετε την ποσότητα του φωτισµού που επιθυµείτε ενώ με τους χρονοδιακόπτες ρυθμίζετε την παροχή ρεύµατος στις συσκευές και στα φωτιστικά.
Ανακυκλώστε τους λαμπτήρες
Οι ενεργειακοί λαµπτήρες περιέχουν µια µικρή ποσότητα υδραργύρου, γι΄αυτό πρέπει να ανακυκλώνονται.
Προσέξτε τους μετασχηµατιστές
Χρησιµοποιούνται σε επιδαπέδια φωτιστικά και λάµπες και ακόμη κι αν δεν είναι αναμμένο ένα φωτιστικό καταναλώνουν ενέργεια. Βγάζετε από την πρίζα όλα τα φωτιστικά µε µετασχηµατιστή όταν δεν τα χρησιµοποιείτε.
Αποκτήστε καλές συνήθειες
Σβήνετε τα φώτα σε µέρη του σπιτιού που δεν υπάρχει κανείς. Εκπαιδεύστε τα μέλη της οικογένειά σας να κάνει το ίδιο.
Μην ξεχνάτε τα κεριά
Τώρα που καλοκαιριάζει δεν χρειάζεται να ανάβετε τα φώτα στο μπαλκόνι ή τη βεράντα σας. Χρησιμοποιείστε κεράκια που προσφέρουν και απαλό, ρομαντικό φωτισμό.
Το μυστικό
Ένας απλός λαµπτήρας πυρακτώσεως µετατρέπει µόνο 5 έως 10 % της ενέργειας που καταναλώνει σε φως, το υπόλοιπο µετατρέπεται σε θερµότητα, συμβάλλοντας έτσι στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πηγή: omorfamistika.gr