Τα σπάνια, μοναδικά στον κόσμο, είδη ψαριών που ζουν στις λίμνες των Πρεσπών, η σημασία της αλιείας στην οικονομία του τόπου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, οι παράγοντες που απειλούν τη διαβίωση των σπάνιων ψαριών, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία τους, παρουσιάζονται στην έκθεση «Ο θησαυρός των λιμνών μας» που φιλοξενείται στο παλιό δημαρχείο Πρεσπών.
Μέσα από θεματικά πάνελ της έκθεσης- φωτογραφίες και πλούσιο πληροφοριακό υλικό- οι διοργανωτές της καλούν τους επισκέπτες να μάθουν όλα όσα πρέπει, για να διατηρηθεί ανέπαφος ο θησαυρός των λιμνών.
«Η προστασία της ιχθυοπανίδας, προς όφελος του ανθρώπου και της φύσης, απαιτεί τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων, των ψαράδων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιστημόνων αλλά και όλων των πολιτών. Ο καθένας, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, μπορεί με τον τρόπο του να συμβάλει», σημειώνουν οι διοργανωτές.
Η ιχθυοπανίδα αποτελεί ένα από τα κύρια γνωρίσματα των Πρεσπών εξαιτίας της μοναδικότητας των ειδών ψαριών που ζουν στις λίμνες της. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η Πρέσπα χαρακτηρίζεται ως ένας από τους 10 σημαντικότερους υγροτόπους της Μεσογείου. Η διάκριση αυτή οφείλεται σε διάφορους λόγους, με κυρίαρχο ότι πολλά από τα είδη ψαριών που ζουν στις λίμνες μας, δεν ζουν σε καμιά άλλη λίμνη στον κόσμο, παρά μόνο στη Μικρή και στη Μεγάλη Πρέσπα.
Συγκεκριμένα, από τα 23 είδη ψαριών, που ζουν στην περιοχή, τα 9 είναι ενδημικά, απαντώνται δηλαδή μόνο στην Πρέσπα και πουθενά αλλού στον κόσμο. Επιπλέον, μερικά από τα είδη ψαριών ανήκουν σε οικογένειες ψαριών που συνήθως ζουν σε ποτάμια και ρυάκια και όχι σε λίμνες.
Όλα τα ενδημικά είδη ψαριών βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας βάσει εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών νόμων και συμβάσεων.