Η Κρήτη διαθέτει 200 από τους συνολικά 806 υγρότοπους που έχει απογράψει το WWF Ελλάς τα τελευταία 7 χρόνια, μέσα από το πρόγραμμα «Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας». Παρόλα αυτά, μόνο οι 22 εξ’ αυτών βρίσκονται σε καλή κατάσταση διατήρησης, ενώ οι υπόλοιποι απειλούνται με υποβάθμιση ή ακόμη και εξαφάνιση. Το WWF Ελλάς και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» καλούν τους ενεργούς πολίτες του νησιού να γίνουν συμμέτοχοι στην προσπάθεια προστασίας των οικολογικών αυτών διαμαντιών.
Στόχος του νέου τριετούς προγράμματος του WWF Ελλάς που παρουσιάστηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου ενεργών πολιτών για τη συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης όλων των υγρότοπων του νησιού. Η διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία και την αξία των υγρότοπων του νησιού, θα αποτελέσουν αναπόσπαστα στοιχεία της συγκεκριμένης προσπάθειας.
Τα μέλη του δικτύου εθελοντών θα παρακολουθούν, μέσω μηνιαίων επισκέψεων, την κατάσταση των υγροτοπικών περιοχών, ενώ ύστερα από σχετική εκπαίδευση και παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού, θα αναλάβουν ελέγχους της ποιότητας των υδάτων. Παράλληλα, θα συμμετέχουν σε σεμινάρια συνεχούς εκπαίδευσης, περιοδικές συναντήσεις, καθώς και σε εκδηλώσεις με σκοπό την παρουσίαση των δράσεων του δικτύου στις τοπικές κοινωνίες.
«Οι υγρότοποι της Κρήτης αποτελούν πολύτιμο φυσικό πόρο του νησιού που μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στους κατοίκους του» δηλώνει η Συντονίστρια Εθελοντικών Δράσεων για την προστασία των υγρότοπων της Κρήτης, Μαρία Νοΐδου, συμπληρώνοντας: «Το WWF Ελλάς εργάζεται πυρετωδώς τα τελευταία 7 χρόνια για την προστασία τους. Τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τους πολίτες ως συμμέτοχους στη νέα μας τριετή προσπάθεια. Μόνο με την από κοινού δράση θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Η αναγκαιότητα της προστασίας αυτών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων έχει αναδειχθεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τα αποτελέσματα της πολυετούς έρευνας του WWF Ελλάς. Οι μισοί από τους 107 φυσικούς υγροτόπους που έχουν απογραφεί στην Κρήτη έχουν αλλοιωθεί σημαντικά, τουλάχιστον 12 υγρότοποι καταστράφηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ 24 επιπλέον πρόκειται να εξαφανιστούν καθώς η κατάσταση τους είναι πλέον μη αναστρέψιμη.