Για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία χαρακτηρίζονται ως Γεωπάρκα, προστατευόμενες περιοχές που περιλαμβάνουν ιδιαίτερης σημασίας γεωτόπους. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η προστασία και ορθολογική διαχείριση σημαντικών φυσικών μνημείων και θέσεων της γεωλογικής κληρονομιάς, τα οποία μέχρι σήμερα δεν απολάμβαναν μέτρων προστασίας και διαχείρισης, επεσήμανε ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης, δήμαρχος Ανωγείων Ρεθύμνου, της περιοχής, δηλαδή, του Ψηλορείτη που έχει μεταξύ άλλων αναγνωρισθεί και ενταχθεί από την UNESCO στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Γεωπάρκα.
Ειδικότερα, περιοχές της χώρας μας αναγνωρίζονται ως φυσικά πάρκα, εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας και εφόσον περιλαμβάνουν σημαντικούς γεώτοπους και πλούσια γεωλογική κληρονομιά μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν ως γεωπάρκα και να τύχουν ακολούθως διαχείρισης με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία της φύσης. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα μεμονωμένοι γεώτοποι και στοιχεία του ανάγλυφου να προστατευτούν ως προστατευόμενα τοπία ή φυσικοί σχηματισμοί.
Αξίζει να σημειωθεί πως ως γεωπάρκα έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO και είναι μέλη των Δικτύων των Ευρωπαϊκών και των Παγκόσμιων Γεωπάρκων προστατευόμενες περιοχές με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά, των οποίων η διαχείριση ενισχύει την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την τοπική οικονομία μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την προστασία του περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν αναγνωρισθεί ως γεωπάρκα τέσσερις περιοχές: το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου (2000), το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001), το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού (2009) και η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου (2010). Συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων που ιδρύθηκε πρόσφατα για το 2011 εκλέχθηκε ο δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης) από το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, στο Ρέθυμνο.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων, οι στόχοι του νέου νόμου για τη δημιουργία Φυσικών Πάρκων και κατ’ επέκταση Γεωπάρκων, δηλαδή, η διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας, καθώς και η διατήρηση της οικολογικής ποιότητας ευρύτερων περιοχών της χώρας, με παράλληλη παροχή στο κοινό δυνατοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων, επιβραβεύουν με τον καλύτερο τρόπο τις προσπάθειες που καταβάλλουν εδώ και μία δεκαετία τα Ελληνικά Γεωπάρκα μέσα από τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.