Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με διάταγμά του, είχε συστήσει στις 21 Μαΐου μια ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή προκειμένου να ρίξει φως στα αίτια της διαρροής και της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.

Η επιτροπή αυτή άρχισε σήμερα επίσημα τις εργασίες της κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης. «Μακάρι να είχαμε τη δύναμη να προσφέρουμε άμεσες λύσεις για να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου», δήλωσε στην επιτροπή ο πρώην γερουσιαστής και Δημοκρατικός πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, Μπόμπ Γκράχαμ (μια από τις πέντε πολιτείες των ΗΠΑ που επλήγησαν από τη ρύπανση) ο οποίος συμπροεδρεύει του οργάνου αυτού.

«Υποσχόμαστε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να κατανοήσουμε αυτό που συμβαίνει και τις τεράστιες συνέπειες αυτής της διαρροής στη ζωή, τον βιοπορισμό και τον πολιτισμό της περιοχής του Κόλπου», πρόσθεσε.

Η επιτροπή αποτελείται από επτά μέλη και πρέπει να παρέχει συστάσεις, εντός έξι μηνών, για την πρόληψη και τον μετριασμό στο μέλλον των επιπτώσεων μιας ενδεχόμενης διαρροής και πετρελαιοκηλίδας που θα οφείλεται σε υπεράκτιες γεωτρήσεις. Η Επιτροπή άρχισε τις εργασίες της στη Νέα Ορλεάνη ενώ συμπρόεδρός της είναι ο Ρεπουμπλικάνος πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, Ουίλιαμ Ρέιλι.

Οι αρχές των ΗΠΑ φάνηκαν αισιόδοξες σήμερα, σχετικά με τη δυνατότητα να τεθεί επιτέλους ένα οριστικό τέλος τις επόμενες ημέρες, στην διαρροή αργού πετρελαίου που ρυπαίνει τον Κόλπο του Μεξικού από τα τέλη Απριλίου.