Στους σκύλους αρέσουν οι κανόνες, όπως και το να ευχαριστούν τον ιδιοκτήτη τους. Μερικές όμως φορές μπορεί το σκυλάκι σας να κάνει αταξίες και πράγματα που δεν πρέπει. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει γιατί συγχέει τον κανόνα και τι κάνει εσάς χαρούμενο. Δείτε τα 12 συχνότερα προβλήματα συμπεριφοράς σκύλων και συμβουλές για να τα αντιμετωπίσετε.
1) Σκάψιμο
Το σκάψιμο είναι μία φυσική δραστηριότητα των σκύλων και δύσκολα κόβεται.Αν ο σκύλος ζει στην αυλή πρέπει από νωρίς να του μάθετε ότι δεν πρέπει να ανοίγει… λαγούμια. Για να το κάνετε αυτό όμως πρέπει να τον πιάσετε επ’ αυτοφώρω! Μην τον μαλώνετε μετά, όταν ανακαλύπτετε τις τρύπες αλλά μόνο όταν τον δείτε να το κάνει.
Πείτε ένα δυνατό ΟΧΙ ή ΜΗ, μην τον χτυπήσετε και τραβήξτε την προσοχή του με ένα μπαλάκι ή κάποιο άλλο παιχνίδι.
Αν επιμένει, ίσως μπορείτε να του δώσετε ένα χώρο που να επιτρέπετε να σκάβει και να παίζει. Περιφράξτε το, θάψτε παιχνίδια του και ενθαρρύνετε τον να τα ψάξει μόνο εκεί.
2) Μασούλημα
Τα σκυλιά και ειδικά τα κουτάβια εξερευνούν το κόσμο με το..στόμα τους. Και τους αρέσει να μασουλάνε γιατί τα ηρεμεί. Αν όμως καταστρέφουν τα παπούτσια σας εκτός από τη ζημιά που σας προκαλούν μπορεί να πάθουν και τα ίδια κακό, όπως εσωτερική αιμορραγία, από τα κομμάτια που καταπίνουν.
Τα περισσότερα κουτάβια μασουλάνε τα πάντα μέχρι να ενηλικιωθούν αν δεν τους δέιξτε από την αρχή ότι επιτρέπεται να μασουλάνε μόνο τα παιχνίδια τους, τα κουκλάκια τους και τα ειδικά πλαστικά κόκκαλα που θα τους δώσετε. Επιβραβεύστε το κουτάβι σας όταν δαγκώνει τα παιχνίδια του και πάρτε του ό,τι δεν πρέπει να μασάει όταν το δείτε να το κάνει. Μην το μαλώνετε εκ των υστέρων.
3) Ζητιανιά για φαγητό
Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων βρίσκουν χαριτωμένο ο σκύλος τους να κάθεται δίπλα τους την ώρα που τρώνε και να παρακαλάει για φαγητό. Δεν είναι όμως σωστό. Ποτέ μην δίνετε φαγητό στο σκύλο από το τραπέζι. Βγάλτε το σκύλο από το δωμάτιο όταν τρώτε αν είναι επίμονος και προκαλεί φασαρίες.
Μάθετε ότι θα τρώει μόνο από συγκεκριμένο σημείο και πιάτο και όταν του δίνετε εσείς.
4) Σας αγνοεί όταν τον φωνάζετε και δεν έρχεται πίσω!
Το να μην έρχεται ο σκύλος όταν τον φωνάζετε δεν είναι μόνο ενοχλητικό αλλά και επικίνδυνο, αν ξεφύγει κατά τη διάρκεια της βόλτας. Μάθετε του από μικρό το «Έλα» και επιβραβεύστε τον πάντα όταν έρχεται σ εσάς. Πρέπει να του δείξετε ότι κάθε φορά που έρχεται σ εσάς είναι καλό και δεν είναι μόνο για να τον ξαναδέσετε ή να τον μαλώσετε.
Όταν τον φωνάζετε να έρθει μην τον κυνηγάτε από πίσω αλλά απομακρυνθείτε προς την αντίθετη κατεύθυνση για να σας ακολουθήσει. Χρησιμοποιήστε μόνο μία διαταγή όπως το Έλα και όχι Κάτσε, Μη, Ελα δω κλπ γιατί τον μπερδεύετε.
5) Τράβηγμα λουριού στη βόλτα
Το συνεχές, επίμονο τράβηγμα του λουριού στη βόλτα κάνει τη βόλτα δυσάρεστη για εσάς αλλά και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο λαιμό του σκύλου. Μάθετε στο σκύλο σας να περπατά ήρεμα με το λουρί, τραβώντας την προσοχή του με λιχουδιές, γλυκόλογα και παιχνίδια κάθε φορά που τραβά περισσότερο.
Πρέπει να είστε επίμονοι και να μην εγκαταλείπετε όταν σας τραβά. Γιατί έτσι θα μάθει όταν τραβήξει πολύ τελικά θα κερδίσει.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόσωμο κολλάρο(σαμαράκι) και ένα κοντό λουρί. Κάθε φορά που θα τραβά, σταματήστε να περπατάτε. Θα σας κοιτά για να καταλάβει γιατί δεν περπατάτε. Όταν θα έρθει κοντά σας, επιβραβεύστε τον. Έτσι σιγά σιγά θα μάθει το ρυθμό στον οποίο θα πρέπει να περπατά.
6) Άγχος Αποχωρισμού
Ένα θέμα πολύ σηνυθισμένο, στο οποίο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο adespoto.gr. Πολλά σκυλιά αγχώνονται όταν οι ιδιοκτήτες τους φεύγουν από το σπίτι και ξεσπάνε αυτό το άγχος είτε με ζημιές που σας θυμώνουν είτε παθαίνοντας κατάθλιψη. Δείτε περισσότερα εδώ για την αντιμετώπιση του άγχους αποχωρισμού.
7) Κλαίει για να σας τραβήξει την προσοχή
Μερικά σκυλιά είναι πολύ επίμονα και δεν κάθονται λεπτό μόνα τους. Μπορεί να τα χαϊδέψετε, να τους πείτε να κάτσουν ήσυχα κ.α. κι όμως να συνεχίσουν να κλαψουρίζουν δίπλα σας. Γυρίστε την πλάτη κάθε φορά που ακούτε το κλάμμα. Κάθε φορά που το σταματά, επιβραβεύστε τον.
8) Γαυγίζει όταν είναι κάποιος στην πόρτα
Αυτό μπορεί να είναι είτε συναγερμός είτε χαιρετισμός. Όμως δημιουργεί φασαρία, ειδικά αν μένετε σε πολυκατοικία. Μάθετε στο σκύλο σας να ξαπλώνει σε σημείο που του λέτε όταν κάποιος είναι στην πόρτα. Πείτε του πολλές φορές «πήγαινε στη θέση σου» και ανοίξτε την πόρτα μόνο όταν κάτσει εκεί. Επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά όταν δεν γαυγίσει.
9) Όταν χοροπηδά
Είναι φυσικό ο σκύλος σας να χοροπηδά για να χαιρετίσει όσους αγαπά. Αλλά προσπαθήστε να μην δίνετε καθόλου σημασία στο σκύλο όταν χοροπηδά πάνω σας. Μειώστε τον ενθουσιασμό και χαϊδέψτε τον μόνο όταν πατάνε όλα τα πόδια του στο έδαφος.
10) Δάγκωμα
Τα σκυλιά δαγκώνουν όταν φοβούνται ή αγχώνονται. Το σημαντικότερο όλων είναι η κοινωνικοποίηση από νωρίς, ώστε να νιώθει ο σκύλος ήρεμα ανάμεσα σε ανθρώπους και άλλα ζώα. Πρέπει να τον εκθέσετε σταδικά σε διάφορα ερεθίσματα, πχ πάρκα, κτηνιατρείο, θάλασσα. Βοηθήστε τον να εμπιστεύετε τους ανθρώπους αλλά πάντα προσέξτε για σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος πάει να επιτεθεί σε κάποιον που δεν συμπαθεί.
11) Επιθετικότητα
Υπάρχουν πολλοί λόγοι επιθετικότητας από το σκύλο και διαφέρει από το δάγκωμα. Ο σκύλος μπορεί να γίνει επιθετικός αν είναι κυριαρχικός ή αν φοβάται. Πάντα όμως η επιθετικότητα συνδέεται με κάποιο είδος άγχους/ Η επιθετικότητα χρειάζεται έμπειρο εκπαιδευτή για να διορθωθεί.
12) Επίμονο γαύγισμα
Μερικά σκυλιά απλά είναι επίμονα! Γαυγίζουν πολλές φορές, σε ό,τι κινείται ή ακόμα και στον αέρα. Μην του φωνάξετε και προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί φωνάζει. Αν τον έχετε δεμένο 24 ώρες το 24ωρο είναι φανερό ότι γαυγίζει από ανία και φταίτε εσείς. Αν όμως έχει κάθε μέρα άσκηση, παρέα, βόλτα και παρόλαυτα γαυγίζει, αρχίστε άμεσα εκπαίδευση υπακοής.
Πηγή: adespoto.gr