O AΡΚΤΟΥΡΟΣ συμμετέχει στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κι αναρωτιέται πόσο τυχερό μπορεί να είναι ένα αιχμάλωτο ζώο;

Η απάντηση δίνεται στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Ένας τυχερός ελέφαντας» (One lucky elephant) σε σκηνοθεσία της Λίσα Λίμαν, που θα προβληθεί στο πλαίσιο του 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Που καταλήγει ένας ελέφαντας μετά τη θητεία του στο τσίρκο; 16 χρόνια πέρασαν από τότε που ο διευθυντής τσίρκου, κ. David Balding , υιοθέτησε τη Φλώρα-ένα ορφανό ελεφαντάκι από την Αφρική-το οποίο μεγάλωσε ως μέλος της οικογένειάς του και μετατράπηκε σε αστέρι του σόου του. Όσο η Φλώρα πλησιάζει στην ενηλικίωση, ο ανάδοχός της συνειδητοποιεί ότι δεν τη χαροποιεί η συμμετοχή στα σόου. Εν τέλει, ο David πρέπει να αντιμετωπίσει τη «σκληρή» αλήθεια και το γεγονός ότι το τσίρκο δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για τη Φλώρα. Αντιθέτως, χρειάζεται να συνυπάρχει με άλλους ελέφαντες. Ο δρόμος επανένταξης της Φλώρας, ωστόσο, είναι ένα δύσκολο και συναισθηματικό ταξίδι το οποίο εξετάζει τους δεσμούς τους με απρόβλεπτους τρόπους. Εδώ και 10 χρόνια, Ένας Τυχερός Ελέφαντας εξερευνά τις συνέπειες της αιχμαλωσίας άγριων ζώων διατηρώντας στην καρδιά του την ευαίσθητη ιστορία αγάπης που έζησε. Η παραγωγή ολοκληρώθηκε το 2010 και είχε διάρκεια 10 χρόνια ( www.oneluckyelephant.com ).

Ο Τυχερός Ελέφαντας προβάλλεται τη Δευτέρα 14 Μαρτίου στις 20:00 μμ, στο Ολύμπιον και την Τρίτη 15 Μαρτίου στις 17:30 μμ. στην αίθουσα Σταύρος Τορνές. Και τις δύο προβολές θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με συντελεστές του ντοκιμαντέρ αλλά και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ προκειμένου η συζήτηση να εμβαθύνει στα ζητήματα των αιχμάλωτων άγριων ζώων και της σκληρής τους ζωής, στα τσίρκα, στους ζωολογικούς κήπους, στις μόνιμες εκθέσεις ή σε πλανόδια θεάματα.

Το κοινό θα κληθεί να συμμετάσχει ενεργά στην καμπάνια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τη βελτίωση της νομοθεσίας αλλά και των συνθηκών διαβίωσης άγριων ζώων σε αιχμαλωσία, υποστηρίζοντας το Υπόμνημα παρατηρήσεων και προτάσεων που ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πρόσφατα κατέθεσε στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και τη δημοσίευση σχετικής έρευνας που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και το END CAP για τα αιχμάλωτα ζώα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΙΧΜΑΛΩΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ

Xιλιάδες άγρια ζώα ζουν αιχμάλωτα και αποτελούν αντικείμενο οικονομικής ή τουριστικής εκμετάλλευσης από ιδιώτες και άλλους φορείς, σε Ζωολογικούς Κήπους, Τσίρκα, Εκθέσεις και Ιδιωτικές Συλλογές, Εκτροφεία.

Στην Ευρώπη, ο επίσημος αριθμός είναι 2.000.000 αιχμάλωτα ζώα, ενώ ανεπίσημα υπολογίζονται σε διπλάσια.

Το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων αποτελεί το τρίτο σε τζίρο παράνομο εμπόριο στον κόσμο –μετά από αυτό των όπλων και των ναρκωτικών.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διεκδικεί:

1. Την απαγόρευση θεαμάτων με άγρια ζώα στην Ελλάδα.

2. Την καθολική απαγόρευση λειτουργίας δελφιναρίων.

3. Την απαγόρευση δημόσιων επιδείξεων με άγρια ζώα από πλανόδιους.

4. Την τροποποίηση της νομοθεσίας σχετικά με εγκαταστάσεις Ζωολογικών Κήπων ώστε να εξασφαλίζεται η ευζωία των ζώων.

5. Την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία.

6. Τη δημιουργία μηχανισμού αδειοδότησης, ελέγχου και επιθεωρήσεων για τις εγκαταστάσεις όπου διαβιούν άγρια ζώα.

7. Βελτίωση της νομοθεσίας για τα εκτροφεία ζώων.

8. Αλλαγή χρήσης για τους Δημοτικούς Ζωολογικούς Κήπους σε Καταφύγια Κατασχεμένων Αιχμάλωτων Ζώων.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καλεί την Πολιτεία να δραστηριοποιηθεί σε θέματα αιχμάλωτων ζώων με θωράκιση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου αλλά και τους πολίτες με καταγγελίες των παραβάσεων που διαπιστώνουν σε επισκέψεις τους στους χώρους αυτούς.

Η πεποίθησή μας είναι ότι τα άγρια ζώα ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι σε ανθρώπινες εγκαταστάσεις. Η βιοποικιλότητα απειλείται και μαζί της η ζωή του πλανήτη.

πηγή: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ