Σε κλοιό ατμοσφαιρικών ρύπων ζουν οι Θεσσαλονικείς. Τα στοιχεία από τις έρευνες που έχουν γίνει για την κατάσταση του αέρα στη Θεσσαλονίκη είναι αποκαλυπτικά.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και η ατμόσφαιρα χαρακτηρίζεται από όλους τους επιστήμονες και τις υπηρεσίες που κάνουν τις μετρήσεις πολύ επιβαρυμένη. Οι επιστήμονες συστήνουν τη λήψη άμεσων μέτρων.

Σειρά εισηγήσεων που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του 4ου Περιβαλλοντικού Συνεδρίου Μακεδονίας, που διοργανώνει το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, στο διάστημα 18 – 20 Μαρτίου 2011, καταδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί.

Το βενζόλιο

Πέρα από τους γνωστούς ατμοσφαιρικούς ρύπους (αιωρούμενα σωματίδια, μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του θείου, όζον) υπάρχει και το βενζόλιο. Οι μετρήσεις που έγιναν από το Τμήμα Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης (εργασία των κ.κ. Πετρακάκη, Κελέση, Τζουμάκα, Ζουμάκη, Κασσωμένου, Κανελλοπούλου, Τσακνιά και Κούτσαρη) από το 2005 δείχνουν ότι «τα επίπεδα βενζολίου στην περιοχή του κέντρου, σ’ έναν από τους μεγαλύτερους οδικούς άξονες της πόλης, ήταν 8,5 -με απόκλιση 2,4 μg/κ.μ.- (με όριο μέσης ετήσιας τιμής τα 5 μg/κ.μ.).

Για την περιοχή της 25ης Μαρτίου παρα­τηρήθηκε μέση συγκέντρωση 2,7 (με απόκλιση 1,2 μg/κ.μ.). Οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις των πολύ μικρών αιωρούμενων σωματιδίων (PM 2,5) που μετρήθηκαν στο εμπορικό κέντρο της πόλης ήταν διπλάσιες από τη θεσμοθετημένη από την ΕΕ μέση ετήσια οριακή τιμή των 20 μg/κ.μ. Αντίθετα σε μια περιοχή αστικού υποβάθρου, στην Ανω Πόλη, οι μέσες ετήσιες τιμές ήταν στο επίπεδο του ορίου της ΕΕ».

Πηγή: aggelioforos.gr