Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος New Economics Foundation με τίτλο «Αλιεία: η αυξανόμενη εξάρτηση της Ε.Ε. για αλιεύματα από άλλες θαλάσσιες περιοχές» αρκούν 189 ημέρες για να τελειώσουν τα αποθέματα των θαλασσών της Ε.Ε. αν οι Ευρωπαίοι δεν κάλυπταν τις ανάγκες τους και με εισαγωγές.

Στη μελέτη αυτή επισημαίνεται ότι στις 9 Ιουλίου η ΕΕ ξεκίνησε «να ζει σε βάρος» του υπόλοιπου κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η μέρα που η Ε.Ε. κατανάλωσε τα δικά της αλιεύματα και καλύπτει τις ανάγκες της με εισαγωγές.

Για να υπολογίσουν την «ημέρα εξάρτησης από ξένα αλιεύματα», οι ερευνητές χαρτογραφούν τους θαλάσσιους πόρους σε κάθε ημερολογιακό έτος. Το συγκεκριμένο υπολογιστικό μοντέλο χρησιμοποιείται τα τελευταία δέκα χρόνια και οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν, ότι η «ημέρα εξάρτησης» τώρα ξεκινά τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα συγκριτικά με τα περασμένα έτη.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο έρχεται μια μέρα που τα αποθέματα της Ευρώπης τελειώνουν. Φέτος αυτή η μέρα ήρθε ένα μήνα νωρίτερα.

«Η διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους θαλάσσιους πόρους και να προστατέψουμε τις οικονομίες μας και τα εισοδήματά μας» δήλωσε ο Aniol Esteban, ειδικός σε θέματα περιβαλλοντικής οικονομίας στο NEF.

«Η Ευρώπη είναι εξαιρετικά πλούσια σε αλιεύματα ωστόσο δεν κάνουμε σωστή διαχείριση των θαλάσσιων πόρων. Η επερχόμενη αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής είναι μοναδική ευκαιρία για να διασφαλίσουμε ότι τα οικοσυστήματα θα προστατευτούν και για τις μελλοντικές γενιές», προσέθεσε ο κ. Esteban.