Κατακόκκινος «βάφτηκε» ο ουρανός της Ελλάδας το βράδυ της Πέμπτης 10/10. Οι φωτογραφίες από το σέλας που έφερε η ηλιακή καταιγίδα είναι εντυπωσιακές.

Πιο προνομιακή θέα είχαν εκείνοι που βρέθηκαν στο όρος Πάικο, δίπλα στην Ηγουμένισσα, όπως αποδεικνύουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρατήρηση σέλαος απόψε 10/9 από πολλές περιοχές της Ελλάδας! Οι φωτογραφίες είναι από το όρος Πάικο, τον Χορτιάτη…

Posted by Κέντρα Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών on Thursday, October 10, 2024

Το σέλας αποτελεί ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο εξαιτίας της ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Το κόκκινο χρώμα που πήρε ο ουρανός οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ηλίου με κατεύθυνση προς τη Γη.

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Facebook το είναι από το όρος Πάικο, τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, τα Μουδανιά Χαλκιδικής, το Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, τη Λιβαδειά, την Εύβοια, την Κρήτη, τη Λέσβο, την Κέρκυρα και την Πεντέλη Αττικής και οι φωτογράφοι είναι οι εξής: Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, Βιβή Νούλα, Αριστείδης Βούλγαρης, Καλλίας Ιωαννίδης και Δημήτρης Μάλλιαρης, Βασίλης Τριανταφύλλου, Ανδρέας Βοσινάκης, Θέμης Καρτέρης, Παναγιώτης Τσούρας, Βασίλης Διονυσόπουλος, Γιάννης Μηλιάδης, Θανάσης Παπαθανασίου.

Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες